1
min read
A- A+
Pročitano

Holokaust nad Romima ne smije biti nepoznat građanima Crne Gore

31/07/2020 - 17:43
Autor:Fos Media
41 pregleda

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava se pridružilo obiljažavanju Drugog avgusta - Evropskog dana sjećanja na romske žrtve holokausta u Drugom svjetskom ratu.

Foto: Mara Babović

Foto: Pobjeda/Mara Babović

Tim povodom Nacionalnoj biblioteci Crne Gore “Đurđe Crnojević” je poklonjena literatura iz oblasti istorije, identiteta i kulture Roma. Potrebno je (pro)širiti informacije o ukupnoj istoriji Roma i njihovom današnjem društvenom i ekonomskom statusu. Kultura Roma je i dalje nedovoljno poznata a u obrazovne i medijske programe treba uključiti teme i pitanja iz prošlosti Roma i Egipćana. 

"Današanja Crna Gora počiva na antifašističkim vrijednostima utemeljenim kroz narodno oslobodilačku borbu tokom Drugog svjetskog rata. Ponosna i bitna legitmacija Crne Gore jeste da tokom rata nije bilo progona romskog naroda. 

Holokaust nad Romima ne smije biti nepoznat građanima Crne Gore. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava će još aktivnije sarađivati sa Nacionalnim savjetom Roma i civilnim društvom kako bi se kroz učenje o prošlosti osigurala bolja budućnost", istakao je državni sekretar Aleksandar Zeković.

Evropski parlament je 2015. godine prepoznao 2. avgust „Evropskim danom sjećanja na romske žrtve holokausta”, kako bi se odala počast prema pola miliona Roma koji su ubijeni u Evropi od strane nacista i režima koji su ih podržavali. 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari