1
min read
A- A+
Pročitano

Čunjevi, noževi, sjekire, vatra... neobičan hobi mladog Podgoričanina (FOS VIDEO)

07/12/2017 - 7:02
Autor:Violeta Rovčanin
690 pregleda

Nekada su za stvaranje magije potrebni samo volja, rad i pozitivna energija. Upravo to posjeduje i Podgoričanin Martin Berišaj. Pored mnogobrojnih obaveza, našao je vremena i posvetio se rijetkom i zanimljivom hobiju - žongliranju.  Pogledajte šta rade spretne ruke ovog mladića!

video

 

Ako mislite da za stvaranje magije treba dosta toga, varate se. Podgoričanin Martin Berišaj, za svoja čuda koristi samo jednostavne stvari. Ovaj žongler pored brojnih obaveza nađe vremena i za, morate priznati, neobičan i rijedak hobi.

„Sa žongliranjem sam počeo da se bavim prije tri godine. Preko jedne NVO iz Podgorice dobio sam poziv da dođem i prisustvujem međunarodnom seminaru u Sloveniji, o ličnoj kreativnosti, gdje bismo od raznih profesionalaca iz ove oblasti naučili osnovne vještine žongliranja, kontakt s publikom, mimiku“, kaže Martin za FOS.

Pošao je na seminar samo iz radoznalosti i bez velikih očekivanja. A, onda se, kako kaže zaljubio u žongliranje.

„Po povratku, ja i kolega smo otvorili školu žongliranja za djecu. Malo po malo, ljubav se povećavala. Od prošle godine sam i profesionalno krenuo sa otvaranjem Fejsbuk stranice i Instagram profila. Počeo sam da radim teške trikove, nastupam po festivalima“, kaže Martin.

Iako tako izgleda, nije teško naučiti ovu vještinu. Osnove se mogu savladati za sedam dana. Međutim, u ovom poslu naš sagovornik ide mnogo dalje...

„Tu su loptice, čunjevi, noževi, vatra... Evo nedavno sam počeo i sa sjekirama. Radim sve zahtjevnije stvari. Opasno je, ali jednostavno uvijek pokušavam da izazivam sebe koliko mogu i za sada je to u redu“, pojašnjava naš sagovornik.

Za dobar nastup neophodno je vježbati tri-četiri sata dnevno, a osim vizuelnog uživanja, žongliranje nam pruža još neke blagodeti.

„Žongliranje ima još dodatnih prednosti. Desni dio mozga se više razvija i to je naučno dokazano. Takođe, pojedine škole u Evropi planiraju da ovo uvedu kao aktivnost za djecu, kako bi se oni bolje pripremili i za učenje i za neke druge stvari.“

Martin je imao priliku da svoje vještine pokaže u inostranstvu, ali i da nešto zaradi. Ovaj „magični momak“ će nastojati, kako kaže, da svoj hobi promoviše širom Crne Gore.

 

 

Komentari