1
min read
A- A+
Pročitano

Da li ste i u vašem gradu vidjeli mini pokretnu laboratoriju? Evo o čemu se radi... (FOS VIDEO)

13/06/2019 - 9:12
Autor:Violeta Rovčanin
2790 pregleda

Kako bi se na objektivan i stručan način ispitao kvalitet goriva, kompanija Jugopetrol AD, u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore, nastavlja projekat garancije kojim će se, pored standardnih kontrola, uraditi i dodatna, kako bi se osigurao vrhunski kvalitet goriva na svim EKO benzinskim stanicama.

Foto: FOS Media

Foto: FOS Media

POGLEDAJTE VIDEO:

 

„Kao i do sada, sveobuhvatni program kontrole kvaliteta i kvantiteta počinje od rafinerija u Grčkoj, transportom našim brodovima do terminala u Baru. Nakon toga, EKO transportne cistijerne praćene GPS-om, vrše distribuciju do EKO benziskih stanica. Analize se vrše na licu mjesta, a zatim i u laboratoriji, kako bi naši potrošači bili sigurni za svaki litar goriva,“ naveli su iz kompanije Jugopetrol AD.

Foto: FOS Media

Foto: FOS Media

Ispitivanje oktanskog broja za benzin, odnosno cetanskog za dizel gorivo, količina vode u gorivu kao i destilacionih karakteristika i sadržaj sumpora, samo su neke od važnih komponenti goriva koje utiču na njegov kvalitet, a koje su obuhvaćene ovim sistemom kontrole kvaliteta. Pored kvaliteta, na pumpama se sprovodi i kontrola kvantiteta.

„Imamo baždarenu posudu od 20 litara koju punimo gorivom i upoređujemo je sa volumetrom na aparatu, gdje sami kupci mogu da vide ukoliko žele koja je to količina koja se istoči u baždarenoj posudi i da je uporede sa volumetrom“, pojašnjava Martin Pekić diplomirani inženjer hemijske tehnologije.

Foto: FOS Media

Foto: FOS Media

U toku projekta, crnogorski studenti imaće priliku da obiđu EKO benziske stanice u Crnoj Gori i da u laboratoriji posebno opremljenog kombija za ovu namjenu, pripreme uzorke za dalju kontrolu.

“Ova ideja o projektu meni kao studentu mnogo znači. Naučio sam mnogo stvari a mentori se trude da mi pokažu sve stvari koje ja treba da znam o gorivu. Konkretno idem sa mentorom od pumpe do pumpe Jugopetrola i radimo kontrole kvaliteta i kvantiteta”, prenosi iskustva Nikola Čelebić, student treće godine Mašinskog fakulteta.

Foto: FOS Media

Foto: FOS Media

Ovakve kontrole se rade dva puta godišnje, a ovaj tim je do sada obišao 38 EKO pumpi u Crnoj Gori.

(PROMO SADRŽAJ)

Pogledajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari