1
min read
A- A+
Pročitano

Danas 24. godišnjica zločina u Srebrenici

11/07/2019 - 8:43
Autor:Fos Media
234 pregleda

U Memorijalnom centru u Potočarima u Srebrenici komemoracijom žrtvama danas će biti obilježena 24. godišnjica tog zločina. 

Foto

Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Bandić

Prema optužnicama Haškog tribunala, vojnici pod komandom generala Ratka Mladića su do 19. jula organizovano i sistematski ubili oko osam hiljada muslimanskih muškaraca i dječaka. Oko 30 hiljada žena i djece deportovano je za dva dana.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. donio je presudu kojom masakr u Srebrenici kvalifikuje kao čin genocida. Rezolucije o Srebrenici kojima se potvrđuje ta presuda donijeli su parlamenti zemalja Evropske unije, Kanada, SAD i Australija.

Skupština Crne Gore u julu 2009. godine usvojila je Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici, kojom se osuđuje zločin u tom bosansko-hercegovačkom gradu, kao i druga zlodjela počinjena tokom sukoba na prostorima bivše Jugoslavije.

Međunarodni sud pravde u Hagu oslobodio je Srbiju direktne odgovornosti za genocid u Srebrenici presudom iz 2007. 

U istoj presudi stoji da je Srbija kriva što nije spriječila genocid ili kaznila njegove počinioce. 

Skupština Republike Srbije je 2010. usvojila Deklaraciju o Srebrenici kojom je osuđen ovaj zločin, ali nije nazvan genocidom. 

Srpski zvaničnici i dalje odbijaju da događanja iz jula 1995. nazovu tom riječju. 

Ove godine, u Memorijalnom centru bit će ukopani posmrtni ostaci 33 žrtve genocida, pored 6.610 koji su sahranjeni ranije. 
 

Pročitajte još:

 

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari