1
min read
A- A+
Pročitano

Stanković određen za vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca

08/10/2019 - 7:40
Autor:Danilo Ajković
1662 pregleda

Tužilački savjet na danas održanoj vanrednoj sjednici odredio je za vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca dosadašnjeg VDT-a Ivicu Stankovića, kojem je juče istekao petogodišnji mandat.

Foto: FOS Media

Ovom odlukom Stanković će rukovoditi Državnim tužilaštvom do izbora novog VDT-a, za šta je potrebna dvotrećinska, odnosno tropetinska većina u Parlamentu.

Antena M piše da su protiv izbora Stankovića za v.d.-a bili Aneta Spaić, Milan Filipović, Ranka Čarapić i Nataša Radonjić.

Član Tužilačkog savjeta Velimir Rakočević kaže da je dao uslovnu podršku za izbor Ivice Stankovića, na mjesto vršioca dužnosti VDT-a. Dao je i rok od tri mjeseca da se ispitaju sve optužbe koje je iznio odbjegli biznismen Duško Knežević. Ako se to pitanje ne dovede do kraja, kaže, da će tražiti razrješenje VDT-a

„Prije samog glasanja ja sam tražio da se ta podrška uslovi. Dao sam rok od tri mjeseca da se istraga sveobuhvatno i efikasno okonča da bi se sve sumnje izbjegle o eventulanoj umješanosti bilo kog od tužilaca“, naveo je Rakočević.

Tražio je i, navodi Rakočević, da se odmah raspiše konkurs za izbor VDT-a.

„Ako se ove stvari ne dovedu do kraja, ja ću lično tražiti razrješenje VDT-a", poručio je Rakočević.

On ipak smatra da se još uvijek ne može govoriti o postojanju kredibilnih dokaza koji bi upućivali na osnovanu sumnju da je neko od tužilaca uključen u krivična djela.

"Ja prvi kad se uvjerim da postoje dokazi za nekog od tužilaca ja ću kao član Tužilačkog savjeta preuzeti mjere", naveo je Rakočević i dodao da je Stanković bio jedini kandidat na vršioca dužnosti VDT-a.

Rakočević ističe i da ne postoji rok do kojeg bi moglo trajati v.d. stanje, jer to zakon nije predvidio.

"Zavisno od rezultata istrage, niko neće biti amnestiran, svi će ponijeti svoj dio odgovornosti. U svakom slučaju ovo je uslovna podrška, iz mog ugla", zaključio je Rakočević.  

Vanredna sjednica je odgođena ranije zbog mišljenja dijela članova da je preuranjeno donošenje odluke o određivanju vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca, jer Stankoviću nije bio istekao mandat.

Nastavak sjednice sa istom tačkom dnevnog reda zakazan je za danas.

Na javni poziv za izbor VDT-a, koji je raspisan 7. avgusta, nije stigla nijedna prijava.

Stanković je rekao da su se tužioci Vrhovnog državnog tužilaštva izjasnili da ne žele da obavljaju funkciju v.d. i da smatraju da on treba da nastavi, jer je Tužilaštvo postiglo dobre rezultate u prethodnom petogodišnjem periodu.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari