1
min read
A- A+
Pročitano

DIK pokrenuo aplikaciju: Provjerite svoje potpise podrške

12/03/2018 - 17:03
Autor:Fos Media
11461 pregleda

Državna izborna komisija (DIK) razvila je softversko rješenje koje će biračima omogućiti da provjere kojem predsjedničkom kandidatu su dali potpis podrške i da li je on zloupotrijebljen.

foto

Foto: Ilustracija

DIK, kako je saopšteno, provjerava da li je osoba koja je dala potpis podrške upisana u birački spisak i da li je podržala više od jednog kandidata.

Navodi se da se u bazi podataka nalaze svi birači koje je DIK unio nakon postupka provjere.

Softversko rješenje biće postavljeno na veb adresi potpisi.dik.co.me, a na veb sajtu DIK-a nalaziće se link za povezivanje sa navedenom adresom.

Iz DIK-a su objasnili da birač u cilju efikasne provjere treba da unese svoj jedinstveni matični broj, čekira kvadratić za validaciju, odradi uslove validacije i, ako je sve u redu, startuje opciju Provjeri.

xfv
Foto: printscreen

Oni su ukazali da će birač, ako nije upisan u bazu podataka, dobiti odgovor da se ne nalazi u bazi provjerenih potpisa podrške kandidatima za predsjednika Crne Gore za izbore zakazane za 15. aprila, prenosi agencija MINA.

Iz DIK-a su naveli da će birač, ako je upisan u bazu podataka, dobiti odgovor da se nalazi u bazi provjerenih potpisa podrške i ime i prezime kandidata kojeg je podržao.

“Ako je birač podržao više od jednog kandidata u odgovoru će biti svi navedeni”, dodaje se u saopštenju.

Janjušević: Aplikacija može biti zloupotrijebljena

Aplikacija Državne izborne komisije (DIK) za provjeru potpisa podrške predsjedničkim kandidatima može da pomogne, ali može biti i lako zloupotrijebljena, kazao je Radiju Crne Gore Dragiša Janjušević iz Centra za političku edukaciju (CPE).

Janjušević je kazao da aplikacija DIK-a može biti djelotvorna, ali i preskočena od strane onih koji žele da manipulišu potpisima.

yf
Janjušević, arhiva, foto: Printscreen/YT

"To se može učiniti ubacivanjem potpisa iz biračkog spiska ljudi poznije dobi koji to neće provjeravati, potpisa onih koji imaju pravo glasa, ali nijesu u Crnoj Gori, te imena mrtvih koji nijesu pravovremeno izbrisani iz biračkog spiska", naveo je Janjušević.

Janjušević smatra da bi najefikasnije bilo da se protiv počinilaca koji zloupotrebljavaju potpise, kad se u tome uhvate, podnese krivična prijava.

"Koliko toliko djelotvorna opcija je da se uz aplikaciju, NVO omogući neposredan uvid i kontrola validnosti potpisa metodom slučajnog uzorka", dodao je Janjušević.

Davanje potpisa pred opštinskim izbornim komisijama, ocjenjuje Janjušević, bilo je čistija i transparentnija opcija.

"Opet bi se, međutim, tražilo srećnije rješenje jer bi se takav način prikupljanja potpisa osporavao najvjerovatnije na Ustavnom sudu", zaključio je Janjušević.

 

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off

Komentari