1
min read
A- A+
Pročitano

Dr Guera (WHO): Pik u Italiji moguć tokom ove sedmice

25/03/2020 - 22:10
Autor:Fos Media
703 pregleda

Doktor Ranijeri Guera, pomoćnik generalnog direktora za strateške inicijative u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) istakao je da širenje koronavirusa u Italiji, trenutno najugroženijoj evropskoj zemlji, usporava, prenosi ''la Repubblica''.

Ranieri Guera, foto: Globalist

Ranieri Guera, foto: Globalist

''Usporavanje brzine rasta broja zaraženih je ektremno pozitivan faktor. U nekim regijama smo blizu tačke u kojoj će krivulja krenuti sa padom, što znači da bi pik mogao da bude dostignut u toku ove nedjelje. Vjerujem da će tekuća sedmica i početak sljedeće biti odlučujući, jer bi tada trebalo da se vidi efekat mjera koje je vlada preduzela prije 15-20 dana'', kazao je Guera.

Guera dodaje da je broj smrtnih slučajeva i dalje veliki, ali da očekuje da će krenuti da opada, sa nekoliko dana zakašnjenja u odnosu na pad broja zaraženih.

Ljekar sa više od 30 godina iskustva na polju javnog zdravlja, međutim, smatra da je bitka još daleko od gotove, te izražava zabrinutost zbog ''velikog broja zaraženih kolega''.

''Italijanski zdravstveni sistem se drži, ali je pitanje do kada će uspjeti da odolijeva. Mišljenja sam da doktore i medicinsko osobolje treba maksimalno zaštititi'', izjavio je Guera.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari