2
min read
A- A+
Pročitano

Držimo se činjenica i stavljamo ih u pravilan kontekst

11/02/2019 - 8:45
Autor:Danilo Ajković
4012 pregleda

Misija FOS-a od osnivanja je da čitaocima pruža istinite činjenice i informacije na osnovu kojih mogu da steknu objektivnu sliku o najvažnijim društveno-političkim dešavanjima.

Duško Knežević

Duško Knežević

U javnosti je aktuelno pitanje mogućeg izručenja predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića Crnoj Gori, koji se prema posljednjim informacijama nalazi u Velikoj Britaniji, a kojeg Specijalno državno tužilaštvo tereti za više teških krivičnih djela.

Zbog toga je bio više nego važan tekst koji je u petak 8. februara 2019. godine objavilo/prenijelo više medija u zemlji i regionu pod naslovom „Britanska ambasada: Nema prepreka da Knežević bude izručen“.

Ti tekstovi, sa ovakvim naslovima se mogu vidjeti na priloženim fotografijama.

Naslovi VB
Naslovi na portalima: Antena M, CdM, Kurir.

I uvodni dio teksta podržava naslov, pa se navodi da to što Knežević ima britansko državljanstvo nije nikakva prepreka da bude izručen Crnoj Gori.

Iz ovakvog naslova čitaoci mogu jedino da zaključe da je Ambasada Velike Britanije u Crnoj Gori kazala da nema prepreka da Knežević bude izručen, iako takve njihove tvrdnje nije bilo u tekstu, niti je u tekstu bilo drugih činjenica koje bi upućivale na tvrdnju u naslovu.

Dodatno, ovakva tvrdnja upućuje na zaključak da se radi o svršenoj stvari, odnosno da je slučaj ušao u novu fazu i da se Knežević uskoro može naći pred crnogorskim pravosudnim organima jer „nema prepreka da bude izručen“.

Zbog toga je pojašnjenje ambasade bilo nužno, a FOS-ov upit ambasadi jasan, sa dva ponuđena pitanja: da li su iznijeli stav o konkretnom slučaju, te time izašli izvan okvira svojih nadležnosti – jer o izručenju odlučuje u nekom budućem postupku nadležni sud u Londonu, ili se pak njihov stav odnosi generalno na izručenja.

Mejl Ambasadi VB
Mejl upućen Ambasadi Velike Britanije u Podgorici

Upravo takav odgovor smo i dobili: ambasada nema praksu da komentariše pojedinačne slučajeve, a izručenje je definisano britanskim zakonima.

Pročitajte i ovo: Britanska ambasada za FOS: Izručenje Duška Kneževića nismo komentarisali

Dakle, o slučaju Duška Kneževića ni riječi, a o proceduri izručenja u bilo kojem slučaju se možete informisati na taj i taj način.

To potvrđuje prvobitno saopšteno/objavljeno: na nivou Evrope postoji multilateralni akt koji definiše izručenja, a potpisnice su, između ostalih, Crna Gora i Ujedinjeno kraljevstvo, ali to i dalje ne daje zaključak ima li prepreka za izručenje Kneževića, jer o tim preprekama odlučuje samo i jedino nadležni sud u nekom budućem postupku i ministar pravde.

To da li postoji bilateralni ili multilateralni sporazum je samo polazna osnova za svaki slučaj, a u svakom pojedinačnom slučaju se utvrđuje da li postoje prepreke za izručenje ili ne.

U prilog tome najbolje govori slučaj između Srbije i Crne Gore: dvije zemlje imaju potpisan bilateralni sporazum, ali uprkos tome Srbija je odbila da izruči optužene u slučaju pokušaj terorizma Nemanju Ristića i Predraga Bogićevića, jer su srpski sudovi utvrdili da nisu ispunjene pretpostavke za njihovo izručenje.

Navedeni odgovor ambasade demantuje tvrdnju da „nema prepreka da Knežević bude izručen“, jer o slučaju Kneževića nisu ni govorili, iako se informacija bazira na njihovom odgovoru, a o eventualnim preprekama će se tek odlučivati u predmetu koji još uvijek nije ni formiran pred organima Velike Britanije.

Time je FOS informisao građane da u ovom slučaju nema nove informacije, jer bi ambasada dala odgovor o konkretnoj osobi u ovoj fazi postupka jedino izlazeći iz okvira svojih nadležnosti, što nije učinila.

FOS će nastaviti i ubuduće da čitaocima pruža informacije stavljene u pravilan kontekst.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari