1
min read
A- A+
Pročitano

Đukanović poručio da će se lično angažovati oko nabavke medicinske opreme

24/03/2020 - 16:26
Autor:Fos Media
2014 pregleda

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je danas predsjednika Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) za zarazne bolesti, potpredsjednika Vlade Milutina Simovića, ministra zdravlja Kenana Hrapovića, direktora Kliničkog centra Crne Gore Jevta Erakovića i direktora Instituta za javno zdravlje Bobana Mugošu.

aa

Foto: Kabinet predsjednika CG

U saopštenju se navodi da su članovi NKT informisali Đukanovića o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji uzrokovanoj novim korona virusom i planiranim i preduzetim mjerama koje NKT sprovodi.

''Zahvalili su predsjedniku na snažnoj podršci, organizovanom odgovoru države u borbi sa virusom, ističući da aktuelna situacija predstavlja izazov i za mnogo veće zemlje od Crne Gore. Sve odluke NKT donešene su na osnovu preporuka struke i nijesu političke, već sa jednim ciljem, da se zaštiti zdravlje građana. Odgođeno pojavljivanje virusa u Crnoj Gori i pravovremeni odgovor na prve slučajeve zaraze, potvrda su da imamo kredibilne institucije zdravstvenog sistema i visok nivo svijesti građana'', ocijenili su u NKT. 

''Imajući u vidu realnu opasnost od širenja epidemije, čemu svjedoče i regionalna iskustva, ukazali su na potrebu rigorozne primjene i poštovanje svih donešenih mjera jer je to jedini način zaustavljanja širenja epidemije. Oni su upoznali predsjednika i sa poteškoćama u nabavci zaštitne opreme i medicinskog materijala, koja je dodatno usložena zbog deficita na globalnom nivou'', navodi se u saopštenju.

Đukanović je izrazio poštovanje za aktivnosti NKT uz ocjenu da sistem funkcioniše organizovano i da je zahvaljujući tome do sada spriječeno intenzivnije širenje virusa.

''Posebno ohrabruje disciplinovan odnos građana koji su odgovornim ponašanjem doprinijeli da Crna Gora bude poslednja evropska država u kojoj se pojavio korona virus. Imajući u vidu ozbiljnost situacije na regionalnom i globalnom planu, kao i da ključni izazovi tek slijede, izuzetno je važno da svi zadržimo visok nivo discipline, i time sačuvamo svoje, zdravlje medicinskog kadra i društva u cjelini. Treba pojačati napore državnih organa i zdravstvenog sistema da blagovremeno budemo spremni na neminovno dalje širenje zaraze i u Crnoj Gori, prevashodno obezbjeđivanjem dovoljnog broja kapaciteta za liječenje u zdravstvenim ustanovama opskrbom nužnom medicinskom opremom'', stoji u saopštenju.

Đukanović je naveo da će se angažovati oko nabavke medicinskih proizvoda.

''Kazao da će se i lično angažovati da se obezbijedi nedostajuća zaštitna oprema i medicinski materijal i sugerisao sprovođenje aktivnosti pravovremenog testiranja, čime bi se dodatno zaštitilo zdravlje naših građana i ublažilo širenje epidemije'', zaključuje se u saopštenja kabineta predsjednika države.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari