1
min read
A- A+
Pročitano

Đukić za FOS: Predlog Opštine potvrda da je sve vrijeme postojala druga lokacija za gradnju vrtića

15/03/2019 - 13:10
Autor:Tamara Cupać
496 pregleda

Iako nam je poručivano suprotno, predlog Opštine za novu lokaciju vrtića u Baru, dokazuje da je alternativa postojala sve vrijeme, kazao je za FOS jedan od predstavnika Građanske inicijative Stefan Đukić, pokreta koji je predvodio proteste u Baru, protiveći se gradnji vrtića u dvorištu Gimnazije.

Foto

Foto: Jedro.me

''Opština Bar je Vladi Crne Gore predložila lokaciju koja bi mogla odgovoriti svim potrebama za izgradnju toliko očekivanog i potrebnog dječijeg vrtića u Baru. Riječ je o lokaciji u zahvatu DUP-a “Topolica-Bjeliši”, gdje su planom definisane dvije urbanističke parcele površine 6.340 m2", navodi se u saopštenju barske Opštine'', saopšteno je juče iz kabineta predsjednika Opštine Bar Dušana Raičevića.

Đukić navodi da sve to je samo potvrda da je alternativna lokacija postojala sve vrijeme te da je i znak da administracija može biti efikasna kada je to potrebno.

''Drago nam je da čujemo da je usvojen i drugi zahtjev sa protesta, tj. ključni zahtjev građanske inicijative koju je potpisalo preko 3 000 građana Bara za svega par dana - da se pronađe nova lokacija za vrtić. Sve ovo nam pokazuje da administracija može biti efikasna i sposobna kada je potrebno, te da su alternativne lokacije postojale sve vrijeme, iako nam je poručivano suprotno'', naveo je Đukić.

Dodaje da je lijepo je znati da će se vrtić graditi u Baru i da osobe sa malom djecom neće trpjeti, kao što neće ni srednjoškolci koji imaju svoj park.

''S jedne strane, dobro je što je glas razuma pobjedio i što su uvažene želje građana, s druge, ostaće pitanje zašto je moralo da bude izvršeno sve ovo nasilje, zašto su posječeni čempresi i srušen amfiteatar te da li će neko jednom odgovarati za događaje koji su se odigravali od oktobra do danas. U svakom slučaju, čitava ova priča je nauk i za vlast i za građane Bara i Crne Gore'', poručio je Đukić.

foto
Građani nakon odluke Vlade da ne gradi vrtić u dvorištu Gimnazije

Podsjetimo, okupljanja građana, odnosno u prvi mah srednjoškolaca, počela su prošle godine u oktobru, nakon polaganja kamena temeljca.

Opština Bar donijela odluku da između zgrade barske Gimnazije, Muzičke škole i O.Š. "Blažo Jokov Orlandić gradi novi vrtić i na tom mjestu posječe čemprese stare preko 80 godina. To se i desilo 17. januara tekuće godine. Nakon toga krenuli su masovniji protesti koji su rezultirali odlukom Vlade da se vrtić ipak ne gradi na tom mjestu.

Potom se otvorila nova polemika, da li će se vrtići graditi uopšte ili će se sredstva preusmjeriti na drugu opštinu. Građani su nastavili sa protestima i izborili se za to da Bar dobije vrtić na novoj lokaciji.

Pročitajte i ovo:

 

 

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari