1
min read
A- A+
Pročitano

Euromost: Crnu Goru će napustiti 10 hiljada građana

12/06/2019 - 11:36
Autor:Fos Media
177 pregleda

NVO Euromost upozorava da će početkom naredne godine Crnu Goru napustiti 10 hiljada građana koji će posao pokušati da nađu u Njemačkoj, s obzirom na to da je parlament Njemačke nedavno usvojio paket migracijskih zakona koji olakšava useljavanje za potrebe njemačkog tržišta rada.

Foto: Euromost

Foto: Euromost

"Izglasavanjem ovog Zakona, demantovane su sve informacije takozvanih stručnjaka Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZCG), da do njega neće doći", navodi se u saopštenju.

Iz Euromosta poručuju da će početak primjene ovog Zakona donijeti nove problem Crnoj Gori, jer će, kako smatraju, 90 odsto onih koji pođu da rade, tamo i ostati sa svojim porodicama.

"Za Njemačku će krenuti i veliki broj nezaposlenih mladih sa sjevera, ali i ostalih krajeva Crne Gore, koji rade neprijavljeni za mjesečnu naknadu od 250 eura jer im poslodavci ne uplaćuju doprinose za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje", smatraju u ovoj NVO.

U Euromostu napominju da su u novembru 2018. godine, anketirali 510 svršenih srednjoškolaca i pitali ih da li će ostati u svojim gradovima. Čak 94 odsto ispitanika je, kažu, odgovorilo da će nakon završene srednje škole pokušati da napuste sjeverni region, jer ne vide nikakvu perspektivu ni za zapošljavanje ni za nastavak školovanja.

"NVO Euromost sada može sa sigurnošću da tvrdi da, ako se nešto ne učini, na sjeveru Crne Gore će za 10 do 15 godina biti 100 hiljada građana manje, a čitav sjeverni region imaće 67 hiljada građana, što potvrđiju i svi zvanični podaci iseljavanja i negativnog prirodnog priraštaja", kaže se u saopštenju.

Stoga iz ove NVO apeluju na Vladu Crne Gore i posebno na premijera Markovića, koji je, kako kažu, odlično upoznat sa svim problemima na sjeveru, da se pronađu model pomoći prilikom zapošljavanja mladih na sjeveru.

Foto: Euromost
Foto: Euromost

"Takođe očekujemo da se na ovu temu organizuje i okrugli sto u Bijelom Polju, kako bi se sa stručnjacima napravila anliza trenutnog stanja i uradili predlozi i zaključci, koji bi se proslijedili Vladi Crne Gore".

NVO Euromost pozvao je i Ambasadu Njemačke u Podgorici da objavi koliko je u 2018. godini predato zahtjeva za vizu od strane crnogorskih građana, jer kako tvrde "sumnjaju da ambasada krije te podatke".

Ukoliko Ambasada ne objavi te podatke, iz Euromosta poručuju da će se obratiti Vladi Njemačke i Ministarstvu spoljnih poslova, jer, kako napominju, ti se podaci ne smiju kriti od crnogorske javnosti.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari