2
min read
A- A+
Pročitano

Evropska komisija: RTCG da bude zaštićen od političkog pritiska

07/12/2017 - 9:35
Autor:Fos Media
60 pregleda

Rukovodstvo Radio-televizije Crne Gore (RTCG) i njegovi upravni organi moraju biti zaštićeni od neprimjerenog uticaja i političkog pritiska, ocjena je u Radnom dokumentu Evropske komisije o trenutnom stanju u poglavljima 23 i 24.

Ilustracija

Ilustracija, foto: RTCG

U dijelu dokumenta koji se odnosi na Temeljna prava - sloboda izražavanja, navodi se da je, "uprkos pozitivnim događajima u Javnom servisu RTCG (Radio i Televizija Crne Gore), potrebno dodatno poboljšati standarde o uređivačkoj nezavisnosti i profesionalizmu".

"Rukovodstvo RTCG-a i njegovi upravni organi moraju biti zaštićeni od neprimjerenog uticaja i političkog pritiska", navodi se u dokumentu.

U oblasti slobode izražavanja, kako je objavljeno u Radnom dokumentu, još uvijek postoji ograničen napredak u rješavanju nasilja nad novinarima i medijima, a posebno u rješavanju starih neriješenih predmeta.

Navodi se da se Komisija za praćenje slučajeva nasilja nad medijima, koja je ponovo uspostavljena u septembru 2016. godine, i dalje suočava sa poteškoćama u dobijanju neograničenog pristupa spisima predmeta i produženju bezbjedonosnih odobrenja svojih članova.

"U prvoj polovini 2017. prijavljena su tri verbalna napada i jedan napad na medijsku opremu. Tri od tih slučajeva rezultirali su prekršajnim postupkom, dok u jednom prijavljenom slučaju nadležni organi nijesu našli elemente krivičnog djela ili prekršaja. U oktobru 2017. prvostepeni sud je dodijelio kompenzaciju u iznosu od 7.000 eura novinaru (Tufiku Softiću) zbog neefikasne istrage u pokušaju njegovog ubistva 2007", navodi se u dokumentu, prenosi portal RTCG.

Moraju se, kako se dalje ističe, nastaviti aktivnosti kako bi se riješili stari slučajevi, uključujući i slučaj ubistva (Duška Jovanovića) iz 2004.

"Potrebno je identifikovati ne samo materijalne počinioce, već i one koji stoje iza napada, kao i nedostatke i kašnjenja u istragama koje nisu donijele rezultate", objavljeno je u dokumentu.

Od Vlade i relevantnih institucija se, kako je navedeno, očekuje da pokažu nultu toleranciju prema pretnjama ili napadima na medije, kao i da preduzmu aktivnosti u cilju ispunjenja preporuka ad-hoc komisije.

Kad je riječ o represiji korupcije, navodi se da je uspostavljen početni bilans istraga, krivičnih gonjenja i pravosnažnih presuda u slučajevima korupcije na visokom nivou.

"Ali je sada potrebno dalje konsoliduje. Do sada, u toku 2017. četiri konačne i pravosnažnie presuda su donijete na osnovu sporazuma o priznanju krivice koje propisuju zatvorske kazne između šest mjeseci i dvije godine. Pored toga, novčane kazne od po 50.000 eura su izrečene u dva slučaja i u jednom slučaju povrat imovine u procijenjenoj vrijednosti od oko milion eura", stoji u dokumentu.

Navodi se da je bivši predsjednik Državne zajednice Srbija i Crna Gora (Svetozar Marović) "bio među osobama osuđenim u jednom od tih slučajeva", uz konstataciju da on još nije počeo s izdržavanjem zatvorske kazne.

"U aprilu, donijeta je konačna presuda zbog zloupotrebe službenog položaja protiv bivšeg sudije i predsjednika suda, propisujući tri, odnosno dvije godine zatvora. U toku su suđenja u drugim slučajevima visokog profila koji su obrađeni u prethodnom periodu, uključujući i slučajeve u koje je uključeno 12 javnih funkcionera. Privremena mera zabrane korišćenja i raspolaganja nepokretnostima (veći dio zemljišta i prostorije firmi) je izdata u slučaju u kojem je u toku istraga protiv 12 osoba, uključujući dva pomoćnika ministara i jedno pravno lice. Bilans rezultata koji se odnosi na zaplijenu i oduzimanje imovine treba značajno i hitno da se poboljša", objavljeno je u dokumentu.

Nove finansijske istrage započele su na proljeće protiv 23 fizička i tri pravna lica u vezi sa slučajevima visoke korupcije.

"Uprkos određenom napretku, finansijske istrage se i dalje ne pokreću sistematski u slučajevima korupcije. Nedostatak vještina za finansijske istrage u policiji i tužilaštvu treba riješiti kao prioritet putem ciljane specijalizirane dugoročne obuke. SDT je nastavio da pokazuje proaktivan pristup u istraživanju slučajeva visoke korupcije u bliskoj i poboljšanoj saradnji sa Specijalnim policijskim odjeljenjem (SPO) koje je formirano 2016. da podrži rad SDT-a. Međutim, dalji napredak je potreban kako bi omogućili SDT i SPO da efikasno rješevaju sve veći broj slučajeva", objavljeno je u dokumentu.

Komentari