1
min read
A- A+
Pročitano

Fejzić: Post najkraći put do Alahove milosti

16/05/2018 - 8:05
Autor:Fos Media
46 pregleda

Post je najkraći put do Alahove milosti i neposredan odziv vjernika svome Stvoritelju, poručio je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat Fejzić.

Fezić, foto: Radio Petnjica

Fezić, foto: Radio Petnjica

On je u ramazanskoj poruci vjernicima naveo da, Alahovom voljom, nastupa Ramazan – najvrijedniji mjesec u godini. 

»Stiže nam kao nova prilika Božije milosti umornoj savjesti čovjekovoj. A da je samo teret Palestine nad njom, pogrbljena bi tresla pred Stvoriteljom Adama i Sudnjega dana«, kazao je Fejzić. 

Ali, kako je naveo, oholost i samoljublje nijesu nikad znali za Boga i pravdu, niti za mir i slobodu.

»Njihove lance kidali su jednako i Mojsije i Isus i Muhammed, neka je mir Božiji sa njima. Ramazan nas na to podsjeća«, rekao je Fejzić, prenosi agencija Mina. 

Kako je kazao, nakon dnevnog posta dolazi iftar, a nakon Ramazana dolazi Bajram. »Vrijedni li su ovi praznici svakog suzdržavanja, hvaljen neka je Onaj koji nam ih pruža«.

»Dragi vjernici, post je najkraći put do Alahove milosti i neposredan odziv vjernika svome Stvoritelju. On je najsigurniji način za naše pročišćenje, zdravu percepciju svijeta oko nas i naše uloge u njemu«, naveo je Fejzić. 

Prema njegovim riječima, stvoreni smo da pozivamo na pravdu jednaku za sve i da se za nju borimo, da pozivamo na dobro i odvraćamo od zla.

»Neka nas Ramazan ojača u tome. Neka Stvoritelj bude uz nas i sve pravedne ljude. Neka naša djela budu od koristi nama samima, našoj užoj i široj zajednici i cijelome umetu. Neka se blagost Ramazana ogleda u nama kroz solidarnost, umjerenost, lijepu riječ i pažnju prema svima«, poručio je Fejzić.

On je, u to ime, muslimankama i muslimanima u Crnoj Gori i iseljeništvu poželio lijepe i lake ramazanske dane.

Ramazan je deveti mjesec muslimanskog kalendara, a njegov početak se obilježava pojavom polumjeseca. 

To je mjesec u kome je, kako se vjeruje, počelo objavljivanje Kurana.

Vjernici su tokom Ramazana, 30 dana, na strogom postu i uzdržavaju se od hrane i vode, a zabranjeno je pušenje i svako ponašanje koje nije u skladu sa Alahovim propisima.

Vjernici su tokom Ramazana na strogom postu i uzdržavaju se od hrane i pića, čak i vode, a zabranjeno je i pušenje i svako ponašanje koji nije u skladu sa Alahovim propisima.

Ramazanski post počinje u zoru i traje čitav dan do zalaska sunca, kada se priprema iftar, nakon čega su jelo i piće dopušteni tokom cijele noći.

Tokom Ramazana vjernici bi trebalo da posjećuju rodbinu, komšije, braću po vjeri, kao i da obilaze bolesne i pomažu siromašnima i nemoćnima.

Nakon ramazanskog posta, 15. juna, nastupa trodnevni Ramazanski Bajram.

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off

Komentari