3
min read
A- A+
Pročitano

FOS intervju: „Odlazak na posao kada trpite mobing je ravan paklu“

11/07/2018 - 10:20
Autor:Danilo Ajković
6607 pregleda

Komunalna inspektorka Snežana Perišić među prvima u Crnoj Gori dobila je 20. juna pravnosnažnu presudu za mobing protiv Opštine Kotor. Ona tvrdi da je riječ o prvoj pravnosnažnoj presudi za zlostavljanje na radu u državi. U razgovoru za FOS kaže da jedini motiv zbog kojeg je sve istrpjela je bio taj "crnogorsko katunski gen koji me tjera da istrajem da dokažem istinu, da se osjećam slobodno, da im pokažem da sam jaka i preponosna da pokleknem."

Snežana Perišić

Snežana Perišić, foto: lična arhiva

Perišić objašnjava da je na radnom mjestu upoznata sa donošenjem Zakona o zabrani zlostavljanja na radu što je bila obaveza poslodavca.

"Obratila sam se Predsjednici Opštine i menadžmentu Opštine sa dopisom u kojem sam ih obavijestila o problemu koji imam na radnom mjestu. Pošto nisam dobila odgovor na ovo moje obraćanje a kako je postalo nemoguće dolaziti na posao pod takvim uslovima moj advokat Novica Kašćelan je podnio tužbu sa dokazima koji su upućivali da se radi o mobingu (isključivanje sa kolegijuma, nedavanje radnih naloga i dr.)", navodi ona.

Za čitaoce FOS-a objašnjava da mobing predstavlja svako zlostavljanje na poslu, vikanje, nedavanje radnih naloga, isključivanje sa radnih sastanaka, davanje teških naloga koji su fizički opasni po život i zdravlje zaposlenog, itd.

"Mobing mogu osim pretpostavljenog da vrše i zaposleni koji nije pretpostavljeni što se meni dogodilo u kancelariji naočigled kolega koje nisu htjele da svjedoče", kaže ona. 

Na pitanje kako je moguće dolaziti svakog dana na radno mjesto gdje se trpi mobing, a ne dati otkaz, kaže da "dolaziti na posao u okruženju koje je neprijateljski nastrojeno, gdje niko ne smije da komunicira sa vama, gdje svi okreću leđa kada se prijavite, gdje ste potpuno izolovani bez ikakvog razloga od kolega i od pretpostavljenih je mjesto koje liči paklu."

"To je neopisiv osjećaj beznađa i poniženja, straha od toga što je taj dan pripremljeno za napad, straha od toga kakav je radni zadatak izmišljen da bi poklekla ili uradila pogrešan korak koji je vodio ka otkazu. Jedini motiv zbog kojeg sam istrpjela sve ovo je bio taj crnogorsko katunski gen koji me tjera da ustajem da dokažem istinu, da se osjećam slobodno, da im pokažem da sam jaka i preponosna da pokleknem. Mnogo puta sam poželjela da nestanem, da me nema, da ne pričam o tome koliko sam puta poželjela dati otkaz, međutim podrška moje porodice, prijatelja i advokata mi je davala snagu da izdržim", kaže Perišić. 

Mobing ilustr
Mobing teško dokaziv, foto: ilustracija

Perišić navodi da je mobing teško dokaziv, ali da je njena sreća jer je zaposlena u instituciji u kojoj za svaki posao mora postojati pisani dokument koje je prikupljala kao dokaze (radni nalozi, izvještaji, zapisnici, dopisi). 

"Smatram da je sud imao dovoljno pisanih dokaza za donošenje ovakve odluke, međutim, veoma je važno imati i svjedoke koji imaju dovoljno ljudskog, moralnog kapaciteta da kažu istinu. Ja sam imala sreću što sam imala par takvih ljudi koji su svedočili i njima se posebno zahvaljujem. Osim toga veoma je važna ljekarska dokumentacija", kaže Perišić.

Ona se zahvaljuje kotorskim i cetinjskim sudijama, kao i sudijama podgoričkog Višeg suda, koji su donijeli pravnosnažniu presudu, uz napomenu da se ovakvi predmeti "moraju mnogo brže rješavati zbog stanja beznadežnosti u koje se žrtva uvodi ukoliko to traje vremenski dugo."

Na pitanje da li je riječ o sistematskom ili mobingu jedne osobe, ona smatra da nije kriv samo jedan čovjek, već i svi oni koji su znali što se dešava, a ni na jedan način nisu pokazali ni volju ni spremnost da se problem riješi.

"Lično sam u toku postupka tražila od Opštine Kotor da riješimo ovaj problem, međutim niko nije htio da pomogne, vjerovatno misleći da je to privatni sukob. Nažalost, institucije mi nisu bile od pomoći", navela je Perišić.

Presudom je, u koju je FOS imao uvid, Opštini Kotor kao poslodavcu zabranjena vika, prijetnja, vrijeđanje, verbalno napadanje i ponižavanje Perišićeve, kao i neopravdana fizička izolaciju na radu i neopravdano nepozivanje na zajedničke sastanke, širenje neistina uopšte i u vezi sa privatnim životom, negativno komentarisanje njenih ličnih karakteristika...

Podsjetimo, Perišićeva je 2013. godine tužila Opštinu i načelnika kotorske Komunalne policije Zorana Vučinovića, tvrdeći da je šef sistematski zlostavlja, ponižava vrijeđanjem, omalovažava i uznemirava. Na jednom od ročišta rekla da je sukob počeo kada joj nije dao da piše prijavu za nezakonito postavljenu skelu na privatnom objektu bivšeg predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića.

Perišićeva je sa bivšim šefom, Zoranom Vučinović, u martu 2016. godine zaključila sudsko poravnanje i odrekla se bilo kog potraživanja u odnosu na njega.

Pročitajte i ovo:

 

 
is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari