2
min read
A- A+
Pročitano

FOS otkriva: Naplata parkinga u Podgorici neustavna? (FOTO)

06/12/2018 - 10:33
Autor:Danilo Ajković
5068 pregleda

Ustavni sud Crne Gore pokrenuo je postupak za ocjenu ustavnosti i zakonitosti naplate parkinga na području Glavnog grada.

Foto: FOS Media

Foto: FOS Media

Na posljednjoj sjednici Ustavni sud je donio rješenje o pokretanju postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti „Odluke o javnim parkiralištima na teritoriji Glavnog grada Podgorice“, koju je donijela Skupština Glavnog grada.

To je drugi postupak koji je Ustavni sud pokrenuo u posljednje tri godine u pogledu ocjene ustavnosti naplate parkinga u Podgorici.

Prethodno je sud 2015. godine dotadašnji način naplate parkinga proglasio neustavnim, nakon čega je Glavni grad donio novu odluku, koja se sada ponovo našla na radaru Ustavnog suda.

Trenutno se parkiranje plaća po satu, odnosno po zonama: u prvoj zoni sat parkiranja košta 60 centi, u drugoj zoni 50 centi i u trećoj zoni 40 centi.

foto: FOS Media
Foto: FOS Media

Tada se vozačima izdavala doplatna karta, koju je Ustavni sud proglasio neustavnom, da bi odbornici vladajuće koalicije u februaru 2015. uveli sistem prekršajnih naloga.

Vozači koji ne plate parkiranje, prema odluci, moraju da plate novčani iznos koji im Komunalna policija odredi prekršajnim nalogom, a koji je usklađen sa Zakonom o prekršajima, navedeno je 2015. prilikom usvajanja osporene Odluke.

Kako se može vidjeti iz objavljene informacije na sajtu suda, Sud je prihvatio inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti koju je podnio građanin ili pravno lice još 2015. godine, odnosno ubrzo po donošenju nove, sada već osporene odluke.

Ukoliko Ustavni sud postojeći način naplate parkinga, kao i izdavanja prekršajnog naloga, proglasi neustavnim to znači da su građani u prethodne tri i po godine plaćali parking i eventualnu kaznu - iako za to nije bilo ustavnog i zakonskog osnova.

foto: FOS Media
Foto: FOS Media

Iz dosadašnje prakse Ustavnog suda nije poznat primjer da je prihvaćena inicijativa za ocjenu ustavnosti i pokrenut postupak, a da na kraju nije ukinut propis ili pojedine odredbe na koje se inicijativa odnosi. 

Po novom sistemu, koji važi od 2015. godine, i dalje radnici Parking servisa provjeravaju da li je vozač platio parkiranje, ali mu ne ostavlja doplatnu kartu, već obavještenje da mu je Komunalna policija izdala prekršajni nalog, koji može podići u prostorijama Komunalne policije.

foto: FOS Media
Foto: FOS Media

Advokat Boris Zvicer, stručnjak za građansko pravo, objašnjava za FOS da je korišćenje usluge parkiranja na parking mjestima kojima upravlja Parking servis D.O.O. Podgorica, po pravnoj prirodi klasični obligaciono-pravni, ugovorni odnos, gdje se jedna strana obavezuje korisniku da će mu obezbjediti parking mjesto, a druga da će, na ime te usluge, platiti određeni novčani iznos.

„Koja je pravna posljedica ukoliko korisnik, lice koje je automobil parkiralo, ne plati navedenu uslugu? Po Zakonu o obligacionim odnosima, i opštim načelima obligacionog prava, davalac usluge ima pravo samo da zahtjeva novčanu vrijednost koju mu druga strana duguje. Međutim, Odluka o kojoj će Ustavni sud odlučivati, neplaćanje parkinga propisuje kao prekršaj, potpuno ignorišući jasnu obligaciono-pravnu prirodu navedenog odnosa, te upostavlja nadležnost Komunalne policije da u navedenom smislu izdaje prekrsajne naloge, što je u potpunosti nelegitimno i protivno opštim načelima kako obligacionog, tako i prekršajnog prava“, objašnjava Zvicer.

Zvicer naglašava da neispunjenje ugovorne odnose nikako ne može predstavljati prekršaj.

„Identična situacija ovoj bi bila da se neplaćanje električne energije, vode, naknade za odnošenje otpada ili bilo koje drugo neispunjenje ugovornog odnosa propiše kao prekršaj. Čak i u laičkoj sferi, očigledna bi bila besmisao takvih odredbi. Smatram da će Ustavni sud na argumentovan način spornu Odluku oglasiti neustavnom i kao takvu je ukloniti iz pravnog poretka“, zaključio je Zvicer.

Boris Zvicer
Boris Zvicer

Prema osporenoj odluci, ukoliko vozač ne plati parking mjesto, odnosno prekorači vrijeme zadržavanja na plaćenom parking mjestu, mora da plati kaznu od 20 eura.

Podsjetimo, Ustavni sud je i za raniji način naplate 10. februara 2015. godine odlučio da plaćanje doplatne karte, odnosno kazne od 20 eura zbog neplaćenog parkiranja, nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari