2
min read
A- A+
Pročitano

FOS otkriva: Ranka Čarapić želi nazad u tužilaštvo

12/03/2018 - 13:14
Autor:Danilo Ajković
1911 pregleda

Nekadašnja vrhovna državna tužiteljka Crne Gore Ranka Čarapić prijavila se za člana Tužilačkog savjeta, na javnom pozivu koji je raspisala Skupština Crne Gore, kojim je i predsjedavala do odlaska u penziju, kada je na njeno mjesto izabran sadašnji vrhovni državni tužilac Ivica Stanković.

Milan Radović i Ranka Čarapić, kandidati za člana Tužilačkog savjeta, foto: RTCG/RFE

Milan Radović i Ranka Čarapić, kandidati za člana Tužilačkog savjeta, foto: RTCG/RFE

Čarapić je u decembru 2014. iz tužilaštva, gdje je provela radni vijek, otišla u penziju, nakon čega je počela da se bavi advokaturom.

U pitanju je treći javni poziv putem kog će Skupština pokušati da izabere četiri člana Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika. Na prethodna dva poziva skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu nije uspio da predloži plenumu četiri kandidata.

Pročitajte i ovo: Skupština po drugi put omanula u izboru Tužilačkog savjeta (FOS VIDEO)

Nakon drugog propalog javnog poziva Skupština je krajem februara izmijenila Zakon o državnom tužilaštvu, pa sada Odbor može da predloži plenumu i manje od četiri kandidata, koliko je potrebno da se izabere.

Osim Čarapićke, na javni poziv se prijavio i Milan Radović, nekadašnji direktor Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, generalni sekretar Skupštine i predsjednik podgoričkog Višeg suda.

Pročitajte i ovo: Gužva za Tužilački: Prijavili se predsjednici sudova u penziji, dekan, advokati...

Na javni poziv prijavilo se ukupno 15 kandidata: advokatica Ana Stanković - Mugoša, advokatica i bivša sutkinja Privrednog suda Jelka Drašković - Vojvodić, advokatica i bivša sutkinja kolašinskog suda Gorica Vujisić, advokat Velija Murić, Jakup Murati, Miroslav Samardžić, Milan Filipović, Jovan Poleksić, donedavni rukovodilac bjelopoljskog Višeg državnog tužilaštva Rifat Hadrović, sudija Vrhovnog suda u penziji Gavrilo Čabarkapa, nekadašnji predsjednik Apelacionog suda a sada advokat Vukoman Golubović, dekan Pravnog fakulteta Velimir Rakočević i profesorica na Pravnom fakultetu Aneta Spaić. 

Nisu se ponovo prijavili: v.d. dekana Fakulteta političkih nauka Milan Marković, načelnica u MUP-u Zora Čizmović, nekadašnji predsjednik nikšićkog Osnovnog suda Rade Perišić, nekadašnji vrhovni državni tužilac Božidar Bobo Vukčević, njegov nekadašnji kolega Vladimir Gilić i sekretarka Odbora za politički sistem pravosuđe i upravu Slavica Mirković. 

Pogledajte i ovo: Propao konkurs za Tužilački savjet: Poslanici se ogradili od skandaloznih izjava (FOS VIDEO)

Odbor će sa prijavljenim kandidatima obaviti intervju, a upravo je intervju nakon prvog javnog poziva šokirao javnost.

Tada su kandidati navodili da su se prijavili radi naknade, da je bilo bolje kada je Vlada imenovala tužioce, itd.

Na prethodna dva javna poziva samo je profesorica Aneta Spaić oba puta dobila podršku Odbora.

Pročitajte i ovo: Vujanović po drugi put proglasio krnji sastav Tužilačkog savjeta

Tužilačkim savjetom predsjedava vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, a članovi su i pet državnih tužilaca, koje je izabrala Konferencija državnih tužilaca u decembru 2017, i predstavnik Ministarstva pravde Nataša Radonjić.

Nadležnosti savjeta su, između ostalog, izbor i razrešenje državnih tužilaca, predlaganje budžeta Državnog tužilaštva, itd.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off

Komentari