1
min read
A- A+
Pročitano

FOS otkriva: Skupština nezakonito uvela bonuse sekretarima odbora (FOTO)

10/08/2018 - 11:47
Autor:Danilo Ajković
1484 pregleda

Skupština Crne Gore, suprotno Zakonu o zaradama u javnom sektoru, donijela je odluku kojom je uvela svakomjesečni dodatak od 20 odsto na osnovnu zaradu sekretarima skupštinskih stalnih radnih tijela, utvrđeno je analizom FOS-a.

Skupština CG

Administrativni odbor, na čijem je čelu Luiđ Škrelja, je na sjednici 5. jula donio "Odluku o utvrđivanju dodatka na zaradu za obavljanje poslova na određenim radnim mjestima zaposlenima u službi Skupštine Crne Gore."

Tom odlukom je propisano da se utvrđuje mjesečni dodatak u visini od 20 odsto osnovne zarade za sekretare stalnih radnih tijela u Skupštini.

Pročitajte i ovo: FOS priča: Sekretarima u Skupštini povećane plate za 20 odsto

Međutim, Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru izričito propisuje da sekretari stalnih radnih tijela Skupštine ne mogu ostvariti dodatak na osnovnu zaradu.

"Dodatak na zaradu iz stava 1 ovog člana ne može ostvariti zaposleni iz člana 22 stav 1 ovog zakona raspoređen u grupe poslova A, B i C i lica izabrana, imenovana ili postavljena kod pravnih lica, organa i službi iz člana 2 stav 1 tač. 2, 3, 4, 5, 6 i 8 ovog zakona", glasi član 17 stav 5 Zakona.

Dodatak sekretari
Član 17, Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, printscreen: FOS Media

Među zaposlenima iz člana 22 spadaju skupštinski sekretari, koji pripadaju grupi poslova C.

Dodatak sekretari
Član 22, Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, printscreen: FOS Media

Sa druge strane, iz Skupštine su kratko odgovorili na više detaljnih pitanja FOS-a o tome kako je uveden dodatak od 20 odsto na osnovnu zaradu, kada to zakon izričito zabranjuje.

"Pravni osnov za donošenje navedene odluke sadržan je u preambuli iste", saopšteno je FOS-u na upit po kom pravnom osnovu je uveden dodatak, kada zakon izričito zabranjuje uvođenje dodataka sekretarima odbora.

Međutim, Administrativni odbor se u odluci pozvao na pravni osnov iz člana 17 stav 6 - koji uopšte ne tretira ovo pitanje!

Tako se tim stavom propisuje da za one zaposlene koji imaju pravo na dodatak, odluku o dodatku za zaposlene u Skupštini donosi Administrativni odbor, za zaposlene u pravosuđu Sudski savjet, za zaposlene u tužilaštvu Tužilački savjet, za zaposlene u državnoj upravi Vlada Crne Gore, itd.

Iako se Skupština pozvala na član 17 stav 6, ovaj zakon uopšte ne pravi izuzetak na zabranu iz stava 5 istog člana, kojom je propisano ko nema pravo na dodatak, a među kojima su sekretari odbora.

Kako se navodi u Odluci Administrativnog odbora, dodatak na zaradu se utvrđuje zbog "obavljanja poslova pod posebnim uslovima rada, složenosti i obima poslova, težine i prirode posla i odgovornosti za kvalitetno i blagovremeno izvršavanje dodijeljenih zadataka, a u cilju jačanja zakonodavne i kontrolne uloge Skupštine Crne Gore."

Prosječna osnovna zarada sekretara odbora u Skupštini je oko 850 eura, bez dodataka i-ili varijabila. 

Stalnih radnih tijela, odnosno Odbora trenutno je četrnaest.

Predsjednica Sindikalne organizacije Skupštine Slavica Mirković nije odgovorila na pitanja FOS-a povodom ovog pitanja.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari