1
min read
A- A+
Pročitano

FOS priča: Baković odlazi na polovini mandata

15/05/2019 - 8:50
Autor:Danilo Ajković
2601 pregleda

Za manje od mjesec i po dana Crna Gora će ostati bez zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, ukoliko do tada Skupština ne imenuje novog, jer sadašnji zaštitnik Šućko Baković odlazi u starosnu penziju.

Baković

Baković

Baković se nalazi na polovini drugog mandata koji traje šest godina, a 5. juna puni 67 godina, nakon čega mu po sili zakona prestaje funkcija.

„Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, gospodin Šućko Baković, ispunjava uslove za starosnu penziju u tekućoj godini, zaključno sa 30. junom“, saopšteno je iz njegovog kabineta.

To što Baković odlazi (ni)je smetnja za normalno odvijanje rada u instituciji Ombudsmana.

Prema zakonu, Bakovića će do izbora novog zaštitnika mijenjati zamjenik koji najduže obavlja tu funkciju. Međutim, dvoje ih je sa najdužim stažom. Naime, u isto vrijeme na funkciju zamjenika su stupili Zdenka Perović i Siniša Bjeković, dok je treća zamjenica Snežana Mijušković stupila na funkciju godinu i po kasnije.

Iz te institucije nisu odgovorili na pitanje ko od zamjenika će mijenjati Bakovića u slučaju njegovog odlaska, ukoliko do tada ne izabran novi Ombudsman, odnosno da li će to biti Bjeković ili Perovićka.

„Očekujemo da će imenovanje novog Zaštitnika/ce biti obavljeno blagovremeno. Zamjenici Zaštitnika gospodin Siniša Bjeković i gospođa Zdenka Perović položili su zakletvu i stupili na funkciju istog dana“, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Zaštitnika ljudskih prava i sloboda predlaže predsjednik Milo Đukanović a imenuje ga Skupština većinom glasova svih poslanika.

Postupak imenovanja Bakovićevog nasljednika je, prema slovu zakona, morao da otpočne najkasnije 30. aprila, odnosno „najkasnije 60 dana prije isteka mandata Zaštitnika“, što u ovom slučaju nije ispoštovano.

Iz službe predsjednika nisu odgovorili na pitanje FOS-a da li su i koje aktivnosti do sada sprovedene u cilju imenovanja novog zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Đukanović će u postupku utvrđivanja predloga morati da obavi konsultacije sa naučnim i stručnim institucijama i nevladinim organizacijama čija je osnovna djelatnost zaštita ljudskih prava i sloboda.

Za zaštitnika se može imenovati lice koje je crnogorski državljanin, ima najmanje VII1 nivo kvalifikacije obrazovanja i najmanje 15 godina radnog iskustva od čega najmanje sedam godina iskustva u oblasti ljudskih prava i sloboda. Takođe, potrebno je da nije osuđivan za krivično djelo koje ga čini nedostojnim za obavljanje funkcije i protiv koga se ne vodi krivični postupak za krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, kao i da ima visoki lični i profesionalni autoritet.

Baković je drugi zaštitnik od uvođenja ove institucije u Crnoj Gori. Prije njega tu funkciju je obavljao Šefko Crnovršanin.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari