1
min read
A- A+
Pročitano

FOS priča: „Dođite na naš pres – ali nema pitanja“

06/12/2018 - 9:05
Autor:Danilo Ajković
1928 pregleda

Posao novinara je da postavlja pitanja koja su od značaja za interes javnosti. Najčešća prilika za to su konferencije za medije na kojima novinari mogu propitivati nosioce javnih funkcija.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Međutim, i dalje postoje slučajevi da se sazivaju konferencije za medije, odnosno upućuju pozivi da novinarske ekipe isprate određeni događaj, da bi tamo saznali da ne mogu da postavljaju pitanja.

Najnoviji takav slučaj je jučerašnje potpisivanje Protokola o saradnji između Vrhovnog državnog tužilaštva i Državne revizorske institucije, koji su potpisali vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i predsjednik Senata DRI Milan Dabović.

Pročitajte i ovo: VDT i DRI potpisali protokol o saradnji ali ne žele da pričaju o njemu (FOS VIDEO)

Nakon potpisanog sporazuma novinari nisu mogli da postave pitanja, čak ni ona u vezi sa temom konferencije, iako to unaprijed nije najavljeno.

Dugogodišnji novinar Dragoljub Duško Vuković u izjavi za FOS kaže da ako neko organizuje konferenciju za novinare, onda se podrazumijeva da će novinarima biti omogućeno da pitaju.

„Mogu pitanja da se ograniče na samu temu konferencije, kao i da se ograniči vrijeme za postavljanje pitanja, a sve ostalo je nekulturan odnos prema novinarima i javnosti, čiji su oni agenti. Takav pristup sugeriše stav organizatora da su mediji samo prenositelji njihovih poruka, neka vrsta produženog PR-a, dakle u njihovoj službi, a ne u službi građana, odnosno javnosti“, kazao je Vuković.

Duško Vuković
Duško Vuković

I generalna sekretarka Društva profesionalnih novinara Crne Gore Mila Radulović je saglasna sa Vukovićem i navodi da se ovakve stvari na žalost često dešavaju, ali da novinari do sada nisu pokazali solidarnost i bojktovali događaj.

„Prvo, novinarima ne treba dozvola da pitaju, to je naše pravo i ne mogu nam uskratiti po cijenu da se nadvikujemo sa njima na događajima, što nije baš kulturno. Ako funkcioneri ne znaju da smo tu zbog građana, nas ne treba da zanima besplatni marketing koji oni misle da im pripada u medijima“, kaže Radulović.

Mila Radulović
Mila Radulović

Ona smatra da je ovakvo ponašanje nosioca javnih funkcija direktno sprječavanje novinara da rade svoj posao.

„A da ne govorim da pokazuje elementarno neznanje i neodgovoran odnos funkcionera prema javnosti“, smatra Radulović.

Ona objašnjava da DPNCG pokušava da izgradi svijest i solidarnost novinara bez obzira u kom mediju rade.

„Vjerujemo da ćemo u budućnosti imati više solidarnosti i kuraži da napustimo događaje na kojima nam ne dozvoljavaju da pitamo“.

Radulović je podsjetila da je sloboda izražavanja pravo koje garantuje Evropska konvencija o ljudskim pravima, a uskraćivanje prava novinarima da obavještavaju javnost o tome šta rade zvaničnici koje oni plaćaju, predstavlja njeno direktno kršenje.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari