1
min read
A- A+
Pročitano

FOS priča: Zašto životno ugrožena beba iz Berana nije transportovana helikopterom?

16/05/2018 - 13:00
Autor:Danilo Ajković
5858 pregleda

Smrt novorođenčeta u Beranama, koje je preminulo četvrtog maja na putu za Klinički centar Crne Gore u Podgorici, tačnije negdje kod Kolašina, pokrenulo je pitanje u javnosti da li je svima u zemlji jednako dostupan isti kvalitet zdravstvene zaštite, i da li je prevoz ambulantnim vozilom dovoljno brz u izuzetno hitnim slučajevima. 

Ilustracija, foto: FOS Media

Ilustracija, foto: FOS Media

Iz Beranske Opšte bolnice nisu željeli da odgovore na pitanje da li je u ovom slučaju bio neophodan helikopterski prevoz novorođenčeta, dok ne bude gotov obdukcijski nalaz.

Sa druge strane, iz Kliničkog centra su za FOS objasnili kakva je procedura u ovakvim slučajevima.

Klinički centar posjeduje prostor (heliodrom) za slijetanje helikoptera. Helikoptersku jedinicu sačinjavaju posada helikoptera koja pripada MUP-u Crne Gore i medicinska ekipa Kliničkog centra za specijalni transport (anesteziolog i anestetičar sa neophodnom medicinskom opremom).

"Za navedeni prevoz pacijenata jasno je definisana procedura. Odluku o vazdušnom prevozu donosi Konzilijum zdravstvene ustanove na prijedlog ordinirajućeg doktora. Medicinska dokumentacija se dostavlja menadžmentu te ustanove koji nakon pribavljene saglasnosti od Ministarstva zdravlja kontaktira ministra MUP-a koji odobrava upotrebu helikoptera", saopšteno je iz KC-a.

Objašnjeno je da ukoliko se prevoz vrši iz drugih crnogorskih gradova ka Kliničkom centru, direktor te zdravstevene ustanove dužan je da najavi transport Kliničkom centru. Ovaj vid prevoza, kako navode, moguć je iz svih gradova Crne Gore kada to dozvoljavaju meteo uslovi.

"Važno je naglasiti da se ovaj vid transporta organizuje po hitnom postupku, odnosno, kao prioritet. Najbrže angažovanje ekipe moguće je organizovati u roku od 15-30 minuta", naglasili su iz Kliničkog centra, i dodali da je za ovaj vid transporta pacijenata mora postojati opravdana medicinska indikacija.

Podsjetimo, dvadesettrogodišnja pacijentkinja je porođena hladnim carskim rezom na Ginekološko - akušerskom odjeljenju Opšte bolnice u Beranama, nakon rizične trudnoće. 

Prije toga pacijentkinja je imala dva porođaja, takođe sa carskim rezom.

Zbog lošeg opšteg stanja po rođenju, novorođenče je reanimirano, ali pošto nije dolazilo do poboljšanja, novorođenče je u pratnji pedijatra, anesteziologa, anestetičara i pedijatrijske sestre upućeno u Klinički centar. 

Na putu prema Kliničkom centru novorođenče je preminulo u Kolašinu. 

Nakon toga medicinska ekipa je svratila u prvu zdravstvenu ustanovu - Dom zdravlja Kolašin, nakon čega je slučaj prijavljen policiji i tužilaštvu. 

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off

Komentari