1
min read
A- A+
Pročitano

FOS saznaje: Tužilaštvo žalbom traži oštrije kazne za bjelopoljske ljekare

14/11/2017 - 14:37
Autor:Danilo Ajković
238 pregleda

Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju uložilo je žalbu Apelacionom sudu Crne Gore na presudu ljekarima u slučaju inficiranih beba i traži oštrije kazne za sve osuđene ljekare. 

Optužena Haka Tahirović ispred suda, foto: fosmedia.me

Optužena Haka Tahirović ispred suda, foto: fosmedia.me

Podsjetimo, ljekari bjelopoljske Opšte bolnice Tomislav Jeremić i Haka Tahirović osuđeni su na sedam mjeseci zatvora, a Zvonko Puletić i Jela Cimbaljević na šest mjeseci kućnog pritvora jer nijesu spriječili infekciju pet beba u novembru 2014, kada je jedno novorođenče preminulo.

Pročitajte: Nakon dva i po mjeseca napisana presuda za infekciju beba u BP

Viši sud u Bijelom Polju prekoračio je zakonski rok, tako da je tek nakon dva i po mjeseca od objavljivanja odluke napisao i strankama dostavio pisani otpravak presude. 

"Obavještavam Vas da je ovo tužilaštvo na presudu Višeg suda od 28.07.2017. godine a koja je dostavljena ovom tužilaštvu 18.10.2017. godine uložilo  žalbu dana 27.10.2017. godine zbog odluke o kazni i to u odnosu na sva lica koja su optužnicom, odnosno presudom oglašena krivim", saopštio je za FOS portparol tužilaštva Hasan Lukač.

Pročitajte: Roditelji ogorčeni zbog presude ljekarima: Ovo je banana država, zar kućni zatvor za smrt djeteta, za šamar bi dobili više! (FOS VIDEO)

U usmenom obrazloženju presude stoji da "ljekari nijesu postupali po propisima kojima su precizirane mjere za sprečavanje i suzbijanje opasnih bolesti, pri čemu su bili svjesni da takvim nečinjenjem mogu izazvati zabranjeno djelo".

Istaknuto je da Jeremić, kao tadašnji direktor bolnice, nije postupio po Zakonu o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti tako što u bolnici nije formirao tim za nadzor, prevenciju i suzbijanje bolničkih infekcija.

U presudi je naglašeno da Jeremić, Tahirović i Puletić nijesu preduzeli odgovarajuće higijenske mjere na ginekološko-akušerskom odjeljenju i Odsjeku za neonatologiju, te nijesu redovno kontrolisali ta odjeljenja, niti su nalagali uzimanje briseva radi kontrole uređaja, opreme i sanitarnog materijala, kao ni sanitarnu kontrolu zaposlenih.

"Sve to je dovelo do loših higijenskih uslova na pomenutim odjeljenjima zbog čega je došlo do infekcije uzrokovane bakterijama i obolijevanja od opasne zarazne bolesti-sepse od kojih je jedna od pet inficiranih bebi preminula", piše u presudi. 

Komentari