1
min read
A- A+
Pročitano

GA: Đukanović da počne konsultacije u vezi sa izborom Zaštitnika

11/06/2019 - 14:45
Autor:Fos Media
73 pregleda

Građanska alijansa pozvala je crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića da odmah obavi konsultacije sa naučnim i stručnim institucijama i nevladinim organizacijama čija je osnovna djelatnost zaštita ljudskih prava i sloboda u vezi izbora novog Ombudsmana.

Foto

GA

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković obavijestio je crnogorski parlament da je nastupio razlog za prestanak njegove funkcije prije isteka mandata zbog ispunjenja uslova za starosnu penziju.

Bakoviću ističe mandat 30. juna, do kada je Skupština dužna da utvrdi prestanak njegove funkcije. 

Programski direktor Milan Radović je kazao agenciji MINA da postupak za imenovanje Zaštitnika počinje najkasnije 60 dana prije isteka njegovog mandata, pa se konsultacije moraju započeti bez daljih odlaganja.

„Podsjećamo da ranije imenovanje nije obavljeno u skladu sa ovom zakonskom obavezom, pa se nadamo da će ovog puta procedura biti sprovedena u skladu sa Zakonom“, rekao je Radović.

On je podsjetio da je da je jedno mjesto zamjenika Zaštitnika upražnjeno već duži vremenski period.

„Zato je i na to mjesto neophodno imenovati zamjenika u cilju ostvarivanja pune uloge institucije u sistemu promocije i zaštite ljudskih prava“, smatra Radović.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari