1
min read
A- A+
Pročitano

Godišnje 30 napada na ljekare, prijaviti nasilje

15/05/2019 - 7:34
Autor:Fos Media
114 pregleda

Ljekarska komora pripremila je uputstvo za ljekare i medicinske radnike koji pretrpe nasilničko ponašanje. Uputstvo sadrži prijavu nasilja nad doktorima medicine, koju treba da pošalju stručnoj službi tog etičkog tijela kako bi bili zaštićeni od napada, a napadači sankcionisani, piše Dan.

foto

Arhiva, foto: FOS Media

Iz Ljekarske komore navode da ljekari i drugo medicinsko osoblje brinu o zdravlju stanovnika i da nasilno ponašanje ne samo da ugrožava ljekare već i sve građane kojima je potrebna pomoć.

Prema istraživanjima ljekarskih komora iz regiona, čak 15 odsto ljekara prijavilo je fizičko nasilje na radnom mjestu, dok crnogorski ljekari godišnje prijave oko 30 takvih slučajeva.

"Iz toga razloga smatramo da je neophodno da se preduzmu hitne mjere u cilju prevencije i suzbijanja nasilja nad ljekarima i ostalim medicinskim osobljem. Komora je postavila obrazac za prijavu pretrpljenog nasilničkog ponašanja (obrazac se nalazi na stranici 'prijava nasilja nad doktorima medicine'), koji članovi Komore i drugo medicinsko osoblje mogu ispuniti i poslati stručnoj službi Komore na imejl adresu: info@ljekarskakomora.me. Nakon dostavljene prijave, Komora će u dogovoru sa žrtvom nasilja preduzeti sve neophodne pravne mjere protiv počinioca", navode iz Ljekarske komore.

Iz Ljekarske komore poručuju da se odlukom da se prijavi nasilni događaj pomaže ljekarskoj instituciji da na osnovu dobijenih statističkih podataka o učestalosti nasilja nad doktorima u zdravstvenim ustanovama, predlaže preventivne mjere i insistira na njihovom uvođenju.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari