1
min read
A- A+
Pročitano

Stigao novi helikopter Vojske Crne Gore

15/09/2020 - 12:53
Autor:Fos Media
572 pregleda

Na vojni aerodrom "Knjaz Danilo" u Podgoricia, u pratnji našeg Bell 412, stigao je novi helikopter Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore, Bell 505 Jet Ranger X.

f

Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore

"Riječ je o modernom vazduhoplovu, opremljenom najnovijom tehnologijom", na Tviteru Ministarstva odbrane.

Podsjećamo, ministarstvo je potpisalo sporazum sa Kanadskom komercijalnom kompanijom "CCC" o nabavci dva modela "bell 505 jet ranger X“, od kojih se jedan očekuje u utorak, a drugi početkom sljedeće godine.

Helikopter je opremljen najnovijom tehnologijom, dizajniran da bude siguran i lak za letjenje, sa brzinom od 232 km/h i sa nosivošću od 680 kg. Dizajn u prvi plan stavlja sigurnost, performanse i pristupačnost, spajajući provjerene sisteme sa naprednom tehnologijom i elegantnim, modernim izgledom. Vazduhoplov uključuje visokotehnološki kokpit i prilagodljiv dizajn kabine, što ga čini izuzetno troškovno konkurentnim i sposobnim za sve izazove.

"Posebno su pogodni za obuku pilota, a značajno je to što će unaprijediti djelovanje Vojske Crne Gore, posebno u okviru treće misije, koja se odnosi na pomoć stanovništvu", naveli su iz resora odbrane.

Vojska Crne Gore (VCG) organizaciono i materijalno danas je značajno drugačija nego prije četiri godine, kazao je ministar odbrane Predrag Bošković, navodeći da se nada da će taj resor i VCG ostati dosljedni evropskim i evroatlantskim principima.

Bošković je, na svečanoj ceremoniji, zahvalio partnerima koji su nemjerljivo doprinijeli da VCG danas organizaciono i materijalno izgleda značajno drugačije nego prije četiri godine.

On je kazao da se nada da će Ministarstvo odbrane i VCG ostati dosljedni svojim evropskim i evroatlantskim principima, da će kao i do sada učestvovati u međunarodnim misijama i operacijama i na taj način doprinijeti globalnom miru i bezbjednosti u svijetu.

"Svi smo dali najbolje od sebe da Crna Gora bude bezbjedna i moderna i da VCG postane institucija od najvećeg povjerenja u Crnoj Gori", naveo je Bošković i zahvalio pripadnicima Vojske na predanom odnosu.

Kako je kazao, samo za prethodne tri godine Vlada je u modernizaciju Vojske uložila više od 120 miliona eura.

"Za tri helikoptera Bell 412 opredijeljeno je više od 30 miliona eura, za ukupno četiri helikoptera Bell 505 biće opredijeljeno preko šest miliona eura", naveo je Bošković.

On je dodao da je za oklopna sredstva, koja će koristiti dvije pješadijske čete, opredijeljeno oko 70 miliona eura.

"Za rekonstrukciju određenih sredstava koje smo imali u našem posjedu, prije svega mislim na Mornaricu VCG, takođe je opredijeljeno nekoliko miliona, što je ukupno blizu 130 miliona eura, samo za opremu VCG", rekao je Bošković.

On je dodao da smatra da je to više nego dovoljno za nekoliko mandata, a ne samo za jedan.

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari