2
min read
A- A+
Pročitano

Idejno rješenje postalo glavna tema: Građani negoduju zbog izgleda Trga nezavisnosti

21/11/2020 - 13:22
Autor:Aleksandra Bošković
1240 pregleda

Idejno rješenje, koje je osvojilo prvu nagradu za rekonstrukciju Trga nezavisnosti u Podgorici, izazvalo je brojne komentare na društvenim mrežama. Građani uglavnom negoduju zbog izdvajanja velike sume novca za rekonstrukciju u vremenima kada sredstva, kako navode, treba izdvojiti za mnogo potrebnije projekte, a bune se i što ne učestvuju u izboru konkursnih rješenja. 

Arhiva, foto: FOS Media

Foto: PG biro

Mnogima se ne dopada prostor koji se nalazi na mjestu sadašnje fontane, jer na prostoru predviđenim za planiranu vodenu površinu biće neizvodljivo organizovati popularni praznični Pazar. 

Ističu da će prostor gdje je sadašnja fontana biti "lijepak" za lišće i smeće i da će se stvoriti samo kontraefekat
Mogu se vidjeti i komentari da će predstavljenim rješenjem Trg estetski neprihvatljiv i da izgleda rogobatno i kičasto. 

Građani se takođe pitaju da li će Trg uskoro ličiti na skejt park i da li je rješenjem predviđena i rekonstrukcija okolnih zgrada.

Na komentare građana na FB stranici gradske uprave odgovarali su i iz samog Glavnog grada, koji tvrde da predmetnim konkursom nije tražena samo rekonstrukcija trga, već rješenje problema parkinga i tretiranje okolnih objekata.

Foto: PG Biro

Foto: RTCG

"Ako je ovo najbolje rješenje, strah me da pogledam ostala. Dajte da kod ovakvih odluka učestvuju i građani jer ovo nama treba da koristi. Zasto se trg uopste renovira pored toliko bitnijih stvari?", glasi jedan od komentara na šta je Glavni grad odgovorio da se trg rekonstruiše u cilju oživljavanja centra grada, širenja pješačke zone i obezbjeđivanja parking prostora. 

U skladu sa tim, tvrde da su saobraćajne gužve evidentne i da je predviđena i gradnja podzemnih garaža. 

"Podzemne garaže rješavaju problem parkiranja i omogućavaju izmještanje u podzemne prostore, dok je dalje moguće pretvaranje nadzemnog dijela u pješačku zonu", navode iz uprave.

Iz Glavnog grada su dematovali da će na trgu biti planirana izgradnja skejt igrališta, jer to nije predviđeno konkursom.

Međutim, navode da je datim konkursom traženo i uređenje okolnog prostora, što obuhvata i zgrade na trgu.

Građani takođe navode da nema potrebe renovirati renovirano. Trg je posljednji put rekonstruisan 2006.godine, a brojni građani su mišljenja da je mnogo učinkovitije renovirati zgradu Beka i Robnu kuću. 

"Robna kuća je nakon dugogodišnjeg sudskog procesa prije par mjeseci pripala Glavnom gradu. Glavni grad je odmah angažovao stručni tim koji je procijenio stanje objekta i pripremio proceduru koja će stvoriti pretpostavke da se ovaj prostor valorizuje. Robna kuća Beko je privatno vlasništvo, ali se Glavni grad aktivno uključio u rješavanje i promjene namjena ovog prostora", odgovorili su iz Glavnog grada. 

Pored brojnih komentara kojji osporavaju novi izgled, ima i onih koji ističu da će Podgorica ličiti na moderne evropske građane. 

Ima i duhovitih dosjetki:"Gdje li će se održavati sada dani meda?, "Je li Podgorica dobila još edan bazen na otvorenom?"

Iz Glavnog grada ističu da će završni izvještaj Žirija sa podacima o autorima, kao i konkursni radovi biti objavljen do 27. novembra. 

Planirana i izgradnja Gradske kafane, nostalgija na Radovče

Nostalgični građani žele da se ponovo izgradi i kafana Radovče sa čuvenom terasom. O tome se već i ranije pisalo, a izgleda da je planirana izgradnja Gradske kafane u samom centru grada po uzoru na brojne prijestonice u regionu. 

Foto: PG Biro

Glavni grad je inače 22. jula 2016. godine zvanično počeo izgradnju gradske knjižare na Trgu nezavisnosti, u prostoru u sklopu Narodne biblioteke „Radosav Ljumović”. Ipak, od predstavnika Glavnog grada na poslednjoj sjednici Skupštine Glavnog grada 29. oktobra stigle su najave da su odustali od ideje da u ovom prostoru otvore knjižaru, već da će on biti dat u zakup za, sve su prilike, gradsku kafanu. 

Iz NB „Radosav Ljumović”, na čijem je čelu Nebojša Burzanović kazali su ranije da je njihova namjera da nastave tradiciju da Podgorica ima kultnu kafanu kakva je nekada bila Radovče.

"Naša je namjera da nastavimo tu tradiciju imajući u vidu da Podgorici nedostaje ta vrsta sadržaja, odnosno gradska kafana kakvu na primjer imaju Dubrovnik, Zagreb ili Beč", kazali su iz biblioteke. 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari