1
min read
A- A+
Pročitano

Izložba studenata arhitekture u Porto Montenegru (FOTO)

14/09/2018 - 11:16
Autor:Fos Media
82 pregleda

Lljetnja škola arhitekture APSS, najveća manifestacija koja se bavi arhitekturom i urbanim planiranjem u Crnoj Gori, završava se sjutra, a za večeras u 20 časova zakazana je Izložba studentskih radova u zgradi Synchro u Porto Montenegru.

a

Foto: APSS 2018 photo Luka Boskovic

Na izložbi „Crossing Temporary“ predstaviće se 27 studenata iz 12 zemalja koji su pripremali radove na temu održive mobilnosti. Za sve zainteresovane ulaz je besplatan.

Posljednja dva dana ljetke škole, prema riječima organozatora, bila su posvećena prezentaciji radova studenata, predavanjima, promocijama knjiga, panel diskusijama i obilježavanju Evropske nedjelje mobilnosti u Crnoj Gori.

APSS 2018 photo Luka Boskovic
APSS 2018 photo Luka Boskovic

„Studenti su dobili zadatke koji su inicijalno postavljeni kroz tri teme mobilnosti u Boki, ali evolu­iraju i eventualno će biti prezentovani kroz ono što vjerujemo da će biti jedinstveno APSS iskustvo. Privremene strukture mogu biti dizajnirane za kratkoročnu upotrebu, često moraju biti postavljene brzo ili s namjerom da se vežu za samo jedan događaj, ali postaju dio javnog prostora, dio zajednice. One bi trebale da kanališu nove ideje, testiraju nove scenarije i novi pristup javnom prostoru, dok su istovremeno prilagođene životnoj sredini i neposrednoj okolini“, naveli su iz APSS-.a objašnjavajući zadatak koji su postavili budućim arhitektama. 

APSS 2018 photo Luka Boskovic
APSS 2018 photo Luka Boskovic

Sat prije večerašnje izložbe, istaknuto ime arhitektonske scene bivše Jugoslavije Vedran Mimica predstaviće knjigu "The Berlage Affair", koja na više nivoa prikazuje njegove pedagoške, kulturološke i intelektualne angažmane u posljednjih 25 godina.

APSS 2018 photo Luka Boskovic
APSS 2018 photo Luka Boskovic

Iz APSS-a su saopštili da se sjutra održava završna konferencija APSS Finale, na kojoj će se predstaviti značajna svjetska imena iz arhitekture i urbanog planiranja.

"Jutro je rezervisano za „APSS talk“ u Centru za kulturu Tivat, gdje će govoriti ministar kulture Aleksandar Bogdanović, fotograf Julien Lanoo, profesor Saša Machtig (kreator popularnog crvenog kioska) sa Univerziteta u Ljubljan i njegov kolega Giovanni Danielli sa Univerziteta u Bernu", saopštili su organizatori.

APSS 2018 photo Luka Boskovic
APSS 2018 photo Luka Boskovic

U 12 sati i 40 minuta, kako je najavljeno, počinje panel “Izazovi Održive mobilnosti u Boki Kotorskoj”, kojim će simbolično označiti početak Evropske nedjelje mobilnosti u Crnoj Gori, koja se širom Evrope obilježava od 2002. godine.

„Boka Kotorska je idealno mjesto na kojem možemo razgovarati o održivoj mobilnosti ili testirati moguća rješenja“, poručuju iz APSS-a.  

Poslijepodnevni sati konferencije APSS Finale u subotu biće posvećeni temi "Obrazovanje i arhitektura". Svi događaji otvoreni su za javnost.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari