1
min read
A- A+
Pročitano

Konjević: Izbor Stankovića imaće nesagledive posljedice za stanje u oblasti vladavine prava

08/10/2019 - 15:20
Autor:Fos Media
827 pregleda

Tužilački savjet je izborom Ivice Stankovića za v.d. vrhovnog državnog tužioca preuzeo odgovornost za duboko narušeno povjerenje građana u instituciju Tuzilaštva, kazao je poslanik SDP-a Raško Konjević. Ocijenio je i da će ovaj čin imati nesagledive posljedice za stanje u oblasti vladavine prava, tužilačku organizaciju i pravosuđe u cjelini.

Konjević

Konjević, foto: PR Centar

"Tužilaštvo bi trebalo da bude temeljna institucija koja promoviše vladavinu prava i zato afera u kojoj je učestvovao sekretar državnog Tuzilaštva, nažalost, šalje užasnu sliku o instituciji. Današnjom odlukom nastavlja da se širi takva slika jer umjesto da obezbjede nezavisnu i profesionalnu istragu i omoguće da se ukloni sumnja sa institucije, a da g-dinu Stankoviću omoguće da dokaže da iznesene javne optuzbe koje su dosle iz same institucije nijesu istina, Tužilački savjet se ponaša kao da je stanje potpuno normalno", kazao je Konjević.

Prema njegovim riječima, umjesto da afirmiše princip objektivne odgovornosti ovim je afirmisan princip zarobljene institucije.

Konjević je kazao i da čudi da ugledni pravnici, dekani, tužioci ne razumiju da ne možete biti na tako odgovornoj funkciji, a istovremeno biti pod teretom ovakvih javnih optužbi.

"Elementarna pravila profesionalnog ponašanja bi nalagala da na istragu ne može da utiče niko, a ne da osoba protiv koje se iznose javne optužbe bude izabrana za starješinu organa. Samo se treba zapitati da li bi i u jednoj zemlji EU bilo moguće nemati objektivnu odgovornost u ovakvim situacijama. Današnjom odlukom je Tužilački savjet preuzeo odgovornost za stanje u Tužilaštvu i nesagledive posljedice koje će izavati ovakva odluka sa aspekta povjerenja javnosti u tužilačku organizaciju i pravosuđe u cjelini", dodao je poslanik SDP-a.

Konević je kazao i da bi Stankoviću bi nakon svega, "ukoliko želi da zadrži profesionalni ugled koji nesumnjivo ima u dugoj sudijskoj karijeri, bilo najbolje da podnese ostavku nakon ovoga izbora i time pokaže da mu je cilj da nevinost dokaže bez sopstvenog učešća i ovlašćenja u instituciji koja treba da istraži slučaj".

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari