1
min read
A- A+
Pročitano

KOR: Protest zbog nebrojenih primjera uništenja prirode 20. septembra u Podgorici

10/09/2019 - 19:40
Autor:Fos Media
53 pregleda

Koalicija za održivi razvoj (KOR), čiji je dio GI Sačuvajmo Sinjajevinu, oranizovaće 20. septembra u Podgorici svegrađanski protest, koji će okupiti aktuelne građanske ekološke inicijative i ekološke organizacije koje zastupaju javni interes.

Foto

Foto: Facebook, Sačuvajmo Sinjajevinu

“Imajući u vidu ozbiljnost trenutka, koji karakteriše višedecenijska brutalna eksploatacija prirodnih resursa i trajna devastacija crnogorskih prirodnih dobara KOR smatra da je vrijeme da građani kao najvažnija i najmoćnija institucija sistema pokažu odgovornost za budućnost i zaustave pogubne trendove koji će nas u suprotnom povesti dublje u dužničko ropstvo i ostaviti nas bez perspektive i mogućnosti za dostojanstven żivot u rođenoj kući – našoj slobodarskoj Crnoj Gori”, poručio je jedan od osnivača KOR-a i predsjednik NVO Ekološki pokret Ozon Aleksandar Perović.

Odluku da organizuju protest donijeli su, kako dodaje, zbog nebrojenih primjera uništenja prirode i zdravlja naših sugrađana, kao što su genocidno ugrožavajnje javnog zdravlja građana Pljevalja nekontolisanim zagađenjem vazduha, vode i zemljišta, brutalna eksploatacija prirodnih resursa, trajna i brutalna devastacija rijeke Tare (zaštićene međunarodnim i domaćim stepenima zaštite).

“Među tim primjerima su i okupacija netaknutih divljih rijeka štetnim projektima malih hidroelektrana, namjera Vlade da umjesto kao park prirode Sinjajevinu iskoristi za vojna bojeva gađanja i tim spriječi održivi razvoj tog područja, bušenje Jadrana zbog eksploatacije nafte i gasa i uvrštavanje naftnih platformi u turističku ponudu, skandalozne javne politike i strategije żivotne, sredine koje su mrtvo slovo na papiru, selektivna i neefikasna primjenu zakona, izražen ekokriminal i uopšte loše upravljanje”, poručio je Perović.

Napominje kako nema drugog načina da pokažeu da se ne boje, kako ih naziva, tajkuna ni svih ostalih, koji su se namjerili da koristeći svoj uticaj na donosioce odluka i od njih zarobljene institucije sistema, otmu i okupiraju naše najvrjednije prirodne resurse,  istorijsko i kulturno naslijeđe, slobodu i garant opstanka.

“Zato će 20. septembar biti prilika da svi, koji ne odustaju od održive i slobodne Crne Gore, zajedno, bez obzira na vjersku, partijsku, ideološku i kulturološku pripadnost, izraze odlučnost i spremnost za zaštitu onog najvrijednijeg što su nam ostavili naši preci, a što smo i mi u obavezi ostaviti našim potomcima – naše rijeke, planine, jezera, more. Zato pozivamo sve one koji su nam dali podršku tokom ljeta, u svim do sada realizovanim aktivnostima Koalicije za održivi razvoj, da nam se 20. septembra pridruže na ulicama Podgorice i stanu u odbrani prava na dostojanstven život u zdravoj životnoj sredini”, zaključio je Perović.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari