3
min read
A- A+
Pročitano

Litije i večeras u više gradova (FOTO+VIDEO)

13/02/2020 - 18:43
Autor:Fos Media
1448 pregleda

I ovog četvrtka građani nezadovoljni izglasavanjem Zakon o slobodi vjeroispovijesti izašli su u protestne šetnje širom Crne Gore.

Okupljanje vjernika u Podgorici, foto: Mitropolija.me

Okupljanje vjernika u Podgorici, foto: Mitropolija.me

Litije se od Božića organizuju dvaput sedmično, četvrtkom i nedjeljom.

PODGORICA

U Podgorici su se i večeras građani okupili oko sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja.

Litiju podgoričkim ulicama, koja će krenuti po završetku molebana, predvodiće iguman manastira Savina Makarije.

sfbs

Podgorica, foto: Mitropolija.me

Po ovratku litije, koja je išla Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog do mosta Blaža Jovanovića prema Pravnom fakultetu, pred Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici sabranim vjernicima se besjedom obratio Savinski iguman Makarije prenijevši blagoslov Bogorodice Savinske i krsta Svetoga Save.

On je rekao da je na njega poseban utisak ostavilo kada je vidio da očevi dižu svoje sinove na ramenima dok majke u kolicima voze svoju djecu, da vide krst, i uče ih da ne daju svetinje nikome.

"Dok god majke budu vozile svoja čeda u kolicima na ovim litijama, dok očevi budu podizali svoje sinove da vide krst Svetog Vasilija Ostroškog i Svetoga Save nema brige za nas, jer smo mi sa Bogom i Bog je sa nama“, kazao je otac Makarije.

Odgovorio je onima koji se pitaju dokle će da traju ove litije.

"Litije će da traju i kada mi umremo. One nikada nisu ni prestajale, samo se nisu vidjele. Poledajte ovaj narod, koji ovih dana hoda po Crnoj Gori, čijim podvigom je zadivljen cio pravoslavni svijet. Vi nosite ovu istinitu vjeru koju smo primili od Svetog Save i naših otaca i ne date je nikome i to dokazujete svakog četvrtka i svake nedjelje. Možda naša vjera ponekad malo utihne, ali kada neko dirne najdublje u nama razgori se ovakav plamen kakav sada gori. I svakome ćemo odgovoriti: Možete nam uzeti sve, ali vjeru ne damo i ne damo naše svetinje“, poručio je otac Makarije.

NIKŠIĆ

Više hiljada građana Nikšića je i ove večeri, nakon molebana, krenulo u molitvenu šetnju.

 

Okupljenom narodu nakon izgovorene molitve, riječima besjede obratio se protojerej Mirčeta Šljvančanin.

"U moru vaših srca koja su preplavila ovaj veliki trg, zapljusnuti talasima vaše mjere, šta čovjek da kaže pred ovim čudom. Vi ove noći nastavljate vaše litije, naše litije koje su Vaskrs ovog grada, a to vaskrsnje darujete Crnoj Gori. Šaljete iscjeljenje i talas vjere srpstvu i svekolikoj Evropi. Litije su izraz naše ljubavi i vjere. A gdje je vjera, tu je čudo. Gdje je Gospod, tu je i čudo. Zato se nemojmo čuditi što nas ima ovoliko ovdje i širom Crne Gore, jer je Gospod sa nama. Litije se ne mogu umanjiti, jer je to izraz ljubavi prema našim svetinjama", kazao je Šljivančanin.

Dodao je i da su litije  nastavak Novog zavjeta, Kosovskog zavjeta, nastavak i žrtvenasih predaka junaka crnogorskih i hercegovackih, produžetak Trojčidanskog sabora u Podgorici.

dgbd

Foto: Milena Radonjić

"Litije su i Vitovo drumovanje, i osvojeni vrhovi nikšićkih visokogoraca.....One su naš život i izraz našeg ljudskog dostojanstva i slobode i predukus Hristove pobjede .Zato onma koji možda drugačije misle o ovim litijama i saborima, poručujemo kao sto je rekao Filip u Jevadanđelju: Dođite i vidite. Ogrijte se našom vjerom, našom ljubavlju. Zato jos jednom i mnogo puta nastavljamo putem koji nam je ukazao Gospod, prokrčili svetitelji", između ostalog, poručio je Šljivancanin u sveštenickom slovu.

Litiju je predvodio episkop južno američki karaksko ruske zagranice crkve, Jovan.

BERANE

Beranci i večeras kreću u litiju prema Đurđevim stupovima gdje će biti služen moleban.

dgd

Berane, foto: Mitropolija.com

Pred manastirom ih je pozdravio episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Rekao je rekao da litije prerastaju u svenarodnu pobjedu „koja ne podrazumijeva prolivanje bratske krvi, već moralnu pobjedu nad onima koji su donijeli ovaj sramni zakon“.

 

Joanikije je, još jednom, svim učesnicima litija uputio apel da čuvaju mir i da, kako je kazao, ne nasijedaju na mogucće iscenirane incidente.

Osim povika "Ne damo svetinje“, litija i moleban u porti manastira Đurđevi stupovi protekli su u miru i tišini. Policija je regulisala saobraćaj na svim raskrsnicama, a organizatori litije su dužinom čitave trase imali svoje redare u cilju sprečavanja neželjenih ispada. 

BIJELO POLJE

U Bijelom Polju i ovoga četvrtka vjernici učestviju u molitvenom hodu od crkve Svetih apostola Petra i Pavla do hrama Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog u Nikoljcu.

dtfd

Bijelo Polje, foto: Mitropolija.me

MOJKOVAC

Mojkovčani su i danas sa ikonama i crkvenim barjacima, krenuli  na litiju kao znak protesta zbog usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Litija je ovog puta krenula od crkve Svetog arhanđela Mihaila u Štitarici, pa sve do hrama Hristovog Rožedestva u Mojkovcu, gdje će biti služen moleban u 17 časova.

mk

Mojkovac, foto: Mitropolija.me

Jelena Popović, Milena Radonjić

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari