5
min read
A- A+
Pročitano

Mali žuti klavir sa nekoliko dirki, talenat i uspjeh životne partiture

22/05/2020 - 10:44
Autor:Fos Media
601 pregleda

Šta sve može biti životna partitura, u kom tonalitetu ili sa vrstom tempa, pitanje je što ‘’sljeduje’’ svakog pojedinca, bez obzira na prirodu životnog poziva ili opredjeljenja. Neko odlično barata kroz linijske sisteme mehanike, tehnike, neko je snalažljiv u dinamici pozitivističke, mahom društvene misli, a nekom je umjetnička, muzička partitura uveliko ispisana uspjesima i postignućima, od treće godine života pa naovamo. Nikšićanin, Mladen Dabižljević, od završene osnovne muzičke škole u rodnom gradu, živi i radi van granica svoje zemlje, a svoje bogato iskustvo kroz značajne projekte, prenijeće i na naše podneblje, jer talenat neprekidno razvija, još od malog žutog klavira i ‘’skidanja’’ pjesama sa reklame.

Mladen Dabižljević

izvor: enscene.ch

Rana familijarnost sa binom izuzetno važna

‘’Dok sam bio dijete neko mi je poklonio mali žuti klavir. Imao je samo nekoliko dirki ali je to bilo dovoljno da odsviram bilo koju melodiju, pjesmu ili muziku sa reklame čim je čujem. Za mene je to bilo nešto prirodno a za druge znak nekog velikog talenata. To je prvo sjećanje koje imam a kako kažu moji roditelji imao sam 3 godine. Počeo sam vrlo rano da pjevam u muzičkom udruženju “Akord” i već tada su počeli prvi nastupi. Mnogo sam zahvalan na tom iskustvu jer je ta rana familijarnost sa binom za mene bila nevjerovatno važna i pomogla je i dalje pomaže u svim mojim nastupima. Scena je postala dio moje ličnosti i tu se uvijek osjećam u svom nekom elementu a sva trema i uzbudjenje nestanu pri prvom koraku na nju, kako tada tako i danas‘‘, govori Dabižljević.

Pobjeda Crne Gore na Evroviziji klasične muzike

Nakon žutog klavira, prvih iskoraka na bini, Italija dolazi kao logičan nastavak za dalje usavršavanje. Kao neko ko nosi toliko doživljaja i nastupa, istovremeno i uspjeha, u svojim sjećanjima urezuje posebne momente ili intezitete, jer nastupa je, kako kaže bilo previše, da bi se čak sjetio onih prvih, početnih.Ono što se svakako pamti, jesu saradnje sa umjetnicima, čiji talenat naprosto zapljuskuje.

izvor: enscene.ch

izvor: enscene.ch

‘‘Imao sam mnogo sreće što se toga tiče i sreo tokom karijere velike umjetnike. Posebno zadovoljstvo mi je bila saradnja u ulozi asistenta velikom dirigentu Pavu Jarviu u Teatro alla Scala u Milanu,u oblasti baleta saradnja sa internacionalnom zvijezdom Robertom Bolleom i učestvovanje kao predstavnika Crne Gore i moram dodati pobjeda na Evroviziji klasične muzike sa dragom prijateljicom i operskom pjevačicom Ivanom Čanović‘‘, prisjeća se sagovornik Fos-a, dodajuči da je njegova životna misija umjetnost, gajenje i širenje iste u bilo kojoj formi, na različite načine. Sve je to poteklo opet od prilika koje je dobijao kada se upoznavao sa velikim stvaraocima iz različitih disciplina, gdje je razlika samo na koji način ispoljavaju dar, sa istovjetnim ciljem – pomoći čovjeku da se kroz umjetnost uzdigne.

Multidiciplinarno, Mladenovo muzičko područje

Mladen Dabižljević slijedi ovaj istovjetni cilj, pa je njegov stvaralački koncept ‚multidisciplinarno područje‘‘ na bazi muzičke i izvođačke umjetnosti. Kao dio brojnih gostovanja, nastupa, ovaj uspješni i posve skroman Nikšićanin saradjivao je na radionicama koje se ‚protežu‘‘, od Engleske, Austrije, preko Luksemburga i Njemačke. Opet, najviše pamti simpatične situacije, gdje je pristup bio zabranjen.

'‘Mogu nešto reći o jednom momentu koji ostaje duboko urezan u mom sježanju. Kratak period zivota sam proveo u Berlinu. Imao sam saradnju sa Karajan Akademiom ( Akademija orkestra Berliner Philharmoniker) a to je značilo da sam imao slobodan ulaz i pristup probama tog velikog orkestra. Dirigenti koji tu rade kažu da se partiture koje oni korste ne mijenjaju a to znači da se na njima mogu

naći zapisi velikana poput Wilhelma Furtwängler-a, ili Herbert von Karajan-a. Naravno, moj cilj je bio da to lično provjerim i ponosim se tim što sam uspio u poduhvatu. Pratila me vriska osoblja biblioteke i drugog odgovornog personala jer je pristup bio strogo zabranjen‘‘, prisjeća se sagovornik Fos-a, koji saradjuje na scenskim i teatarskim djelima, čija su autorska djela obično podloga za nove forme. Trenutno radi na kompletiranju muzike za svoju prvu baletsku cjelinu, a stvaralačko ''uho''usmjerio je ka pisanju nove opere. U pozadini su oduvijek teatar i scena.

‘‘Teatar i scena su uvijek bili centar svega, fasciniran sam oduvjek bio sa svim onim što se dešava na pozornici i tako sam se slučajno sreo sa baletom preko toga što su moje kompozicije korišćene za neke nove koreografije. Posebno bih istakao Kraljevsku Akademiju iz Londona sa kojom sam saradjivao svuda po Evropi‘‘, navodi Dabižljević.

Mala razlika u brzini muzike, velika prepreka za baletsku trupu

Balet kao inspiracija i posvećenost stiže i na Mladenove dirke, pa se stvaranje i rad dešavaju na Akademiji baleta, kao i kroz baletsku trupu ‚‘Teatro alla Scala‘‘ u Milanu. Prema njegovim riječima, posao koji radi je specifičan, zbog potrebnog ogromnog iskustva, poznavanja muzike, repertoara, a zatim i samog baleta, jer kada je scena na tapetu, nijanse su u pitanju.

‘’Priprema onog što na kraju nastupa na bini dug je i iscrpljujući proces. Ono što vidite za jedno veče u teatru sprema se mjesecima svakodnevnim radom i usavršavanjem. Orkestar je na raspolaganju samo na nekoliko zadnjih proba, a moj posao je da tokom tih mjeseci sviram i bilježim sve podatke pojedinih koreografija i na kraju podijelim te podatke sa dirigentom i asistiram ga u tim zadnjim probama. Na primjer mala razlika u brzini muzike može da postane velika prepreka za baletsku trupu a odgovornost je samo moja. Imao sam sreću da postignem velike uspjehe u Milanu a poslije tog iskustva stigle su prelijepe ponude iz velikih teatara širom svijeta‘‘, objašnjava Dabižljević.

Šopen za potrebe baletske umjetnosti

Pored baleta, Mladen nastupa kao solo pijanista, u ansamblima. Nema kaže, precizan odgovor šta mu je od svega toga najbliže srcu, jer sve ‚‘dok god je u pitanju umjetnost, ono je na svoj način milo i prijatno u duši‘‘, što bi rekao njegov slavni sugrađanin, Vito Nikolić.Ipak, vrijeme nije veliki prijatelj,pa često sagovornik Fos-a mora odustati od primamljivih projekata i ideja. Međutim, nedavno je ljubiteljima muzike dao primamljiv, autorski kod – originalni Šopen, aranžiran na njegov način za potrebe baleta.

‘’To je bio vrlo specifičan rad jer ovaj cd je usmjeren na svijet baleta. Orginalna muzika Šopena je aranžirana na moj način da služi posebnim pokretima i tehnici baleta. To je izazov jer podrazumijeva mijenjanje nekih stvari u orginalnom djelu a to se mora uraditi u istom stilu i nadati se da rezultat ne škodi formi i ljepoti orginala. Uskoro će izaći i jedan album mojih kompozicija. Nadam se naravno da će biti pozitivno prihvaćen od publike i kritike‘‘, cijeni Dabižljević.

Soba sa klavirom okićena kablovima, mikrofonima, kamerama

Sagovornik već dvije godine živi u Švajcarskoj, a trenutna situacija sa koronom nije zaobišla ni taj dio Evrope, mada je situacija brzo, kako kaže dovedena pod kontrolu.

‚‘Radim na univerzitetu i mi smo poslije nekoliko nedjelja pripreme i organizacije, nastavili sa redovnim lekcijama koristivši modernu tehnologiju. Naravno soba sa klavirom je sada okićena kablovima, mikrofonima i kamerama‘‘, opisuje Dabižljević.

Fondacija ‘’Cultura Classica’’ – novi umjetnički projekti na prostoru Crne Gore

Iako je odavno otišao iz Nikšića, Crne Gore, nije zaboravio svoju zemlju, pa je zajedno sa operskom pjevačicom, takođe Nikšićankom Ivanom Čanović, osnovao fondaciju ‘’Cultura Classica’’, u kojoj je predsjednik, a baviće se doprinosom kada su u pitanju novi umjetnički projekti na prostoru Crne Gore.

‘‘Veliki poduhvat se već desio u januaru kada je nastupila opera Boheme u Crnogorskom narodnom pozorištu, kao velika saradnja naše fondacije, Narodnog Pozorišta, Vlade Crne Gore i drugih Internacionalnih fondacija i privatnih sponzora. Ponosni smo i nadamo se da je to bio samo početak i da ćemo imati podršku i uspješno pomoći širenju kulture na našem području što je i oduvijek bila moja velika želja‘‘, naglašava Dabižljević.

Svestranost u globalističkom svijetu gdje je eklektičan pristup podrazumjevajuće iskustvo, Mladen je kroz muzičko obrazovanje i uticajem profesora, stekao, što je obogatilo njegovu ljubav prema mnogim vrstama muzike, a ‚‘životna i umjetnička partitura‘‘, dopisala je još zanimljivije tonalitete i sadržaje.

‘‘Svi mi imamo i pišemo svoju životnu partituru a ja volim da vjerujem da moja vremenom mijenja tonalitet, da ima neku svoju evoluciju. Podijeliti i prenijeti svoj rad i svoju umjetnost meni je uvijek posebno zadovoljstvo i značajno uljepšava moju životnu partituru‘‘, zaključuje Dabižljević.

Milena Radonjić

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari