1
min read
A- A+
Pročitano

MCP najavila sabor u Nikšiću: "Poštujemo vlast, ali smo dužni da branimo svoja prava"

01/12/2019 - 21:43
Autor:Fos Media
1063 pregleda

Iz Mitropolije crnogorsko primorske najavili su danas da će 21. decembra organizovati Predbožićni narodni sabor u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću povodom najavljenog usvajanja Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, foto: Mitropolija.com

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije rekao je danas da na taj način pravoslavni vjernici i crkva još jednom žele da skrenu pažnju domaćoj i stranoj javnosti na, kako tvrdi, nepravdu kojoj su izloženi.

“Ne možemo dopustiti da se naša vjera prlja i ponižava, da se gaze zavještanja naših Svetih predaka”, rekao je Joanikije u manastiru Đurđevi Stupovi gdje je na praznik Svetog mučenika Platona, 1. decembra, služio Svetu arhijerejsku liturgiju.

Prema njegovim riječima “u pravnom smislu, apsolutno, potpuno i do kraja, je razobličena zla namjera, manifestovana, najprije, kroz Nacrt zakona o slobodi vjere, potom kroz Predlog zakona o slobodi vjere”, ali to, smatra on, nije bio Nacrt, niti Predlog zakona o slobodi vjere, nego plan nove otimačine crkvene zemlje i hramova Božjih.

"Htjela je naša vlast, ja u ovom slučaju ne poistovjećujem državu i vlast, mi državu poštujemo, poštujemo i vlast koju je narod izabrao, ali smo dužni pred i Bogom, i pred svijetom i pred državom i pred potomstvom, da branimo svoja prava. Bez obzira što je na idejnom planum na planu nauke i struke, vlast poptuno razobličena, ona ima namjeru da taj zakon sprovede", kazao je Joanikije.

Zapitao je kako je moguće da se u jednoj državi daju sva prava putem ugovora katoličkoj crkvi, islamskoj i jevrejskoj zajednici.

“Sa njima je država potpisala ugovore i garantuje im sve, a pravoslavnu Crkvu, kao najbrojniju u Crnoj Gori i koja je stvarala ovu državu, ponižava i dovodi u neravnopravan položaj u odnosu na prethodno pomenute”, dodaje Joanikije.

Kako je kazao ovih dana je održan sastanak na kome, "ako je riječ o principima, o pravu, o pravdi, kontinuitetu pravoslavne vjere, koja je u Crnoj Gori toliko ubjedljiva i svuda prisutna, predstavnici vlasti nijesu imali šta da kažu".

On je ustvrdio da u svemu ovome postoji još jedna zla namjera za šta, kako je naveo, ima dokaze. Pripremljeni zakon, napomenuo je on, neće moći da se primjenjuje, bez obzira da li će proći ili ne, ali to vlastima nije mnogo ni važno.

Svetu arhijerejsku liturgiju, 21. decembra, u 9 časova, u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću služiće više arhijereja zajedno sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem i sveštenstvom.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari