1
min read
A- A+
Pročitano

Memorandum MUP-a i Norveške narodne pomoći o uklanjanju kasetne municije

11/07/2018 - 11:34
Autor:Fos Media
49 pregleda

Generalni direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić, danas je u ime Ministarstva unutrašnjih poslova potpisao  Memorandum sa humanitarnom organizacijom Norveška narodna pomoć u vezi sa sprovođenjem Programa oslobađanja zemljišta u području koje je kontaminirano ostacima kasetne municije u Crnoj Gori.

foto

Foto: mup.gov.me

Kako je saopšteno iz MUP-a, cilj Memoranduma je da se stvore uslovi da se kontaminirana područja Golubovaca, Tuzi i Rožaja očiste od zaostale kasetne municije. Generalni direktor Mirsad Mulić je prilikom potpisivanja istakao da je ova aktivnost bitna za građane Crne Gore kako sa bezbjednosnog, tako sa i humanitarnog aspekta.

Dekontaminacijom ovih prostora od kasetne municije Crna Gora će ispuniti posljednju obavezu iz Konvencije o zabrani upotrebe kasetne municije, a građani će dobiti zemljište koje će moći da koriste bez opasnosti.

Projekat će zajednički realizovati humanitarna organizacija Norveška narodna pomoć i Direktorat za vanredne situacije MUP-a. Službenici Direktorata za vanredne situacije će vršiti kontrolu kvaliteta sprovođenja projekta i uništavanje pronađene kasetne municije, dok će za pretraživanje terena uz najsavremeniju opremu biti zaduženi stručnjaci Norveške narodne pomoći.

Planirano je da projekat, koji počinje 6. avgusta ove godine, a  za koji je Norveška obezbijedila sredstva u iznosu od deset miliona norveških kruna, što je oko 1.100.000 eura, traje oko  dvije godine.

U ime Norveške narodne pomoći, Sporazum je potpisao direktor kancelarije za Jugoistočnu Evropu Sven Džonas Zakrison. 

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari