1
min read
A- A+
Pročitano

Ministarka Damjanović sa ambasadorima o institutu za održive tehnologije

11/06/2019 - 15:09
Autor:Fos Media
78 pregleda

Ministarka nauke, dr Sanja Damjanović, danas je u Vili Gorica predstavila trenutni status regionalnog projekta uspostavljanja Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST, http://seeiist.eu), kao i predstojeće korake koji su ključni za dalji razvoj projekta. Radnom doručku su prisustvovali ambasadori i njihovi predstavnici potencijalnih potpisnica Memoranduma o okviru saradnje za SEEIIST i iz država članica Berlinskog procesa.

foto

Foto: Ministarstvo nauke

Ministarka Damjanović upoznala je ambasadore da projekat sada ulazi u sljedeću fazu realizacije, tzv. Fazu izrade Studije dizajna (‘Design Study Phase’), zahvaljujući prvoj finansijskoj podršci od strane Direktorata za istraživanja i inovacije Evropske komisije (DG RTD). Takođe, ukazala je da, kada je u pitanju naučno-tehnički aspekt, SEEIIST Projekat je u sigurnim rukama, jer su renomirane međunarodne institucije, CERN u Ženevi (https://home.cern) i GSI-FAIR u Darmštadtu (https://fair-center.eu), dali jaku podršku tako što su ponudili da se upravo ova važna faza projekta realizuje u ovim institucijama, a do određivanja lokacije. Međutim, da li će SEEIIST Projekat, koji će biti i tehnološki napredniji u odnosu na postojeće mašine u svijetu, biti uspostavljen u ovom regionu zavisi isključivo od političke posvećenosti i podrške regiona, ali i podrške Evropske komisije, kao i generalno država članica EU.

U tom smislu, Upravni odbor SEEIIST projekta pripremio je Nacrt Memoranduma o okviru saradnje, koji je uz učešće predstavnika ministarstava vanjskih poslova harmonizovan na Radnom sastanku održanom početkom marta 2019. godine u Podgorici. Predlog je da se navadeni Memorandum potpiše na nivou premijera, a postoji inicijativa da potpisivanje bude upriličeno tokom Samita Berlinskog procesa, koji će biti održan 4-5. jula 2019. godine u Poznanju, Poljskoj.

Damjanović je iskoristila priliku da sve prisutne pozove da prisustvuju SEEIIST događaju na visokom nivou, povodom početka Faze Studije dizajna. SEEIIST Upravni odbor se usaglasio da ovaj dogadja bude organizovan 18. septembra 2019. godine u Crnoj Gori. Događaj će svojim prisustvom uveličati i Evropski komesar za nauku i inovacije, Karlos Moedas.

Detaljnije informacije o ovom događaju dostupne su na sledećoj veb starnici: https://indico.cern.ch/event/807172

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari