1
min read
A- A+
Pročitano

Ministarstvo zdravlja: Zabrana pušenja u zatvorenim prostorima bez kompromisa

14/08/2019 - 13:50
Autor:Fos Media
209 pregleda

Počela je primjena Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda kojim je beskompromisno zabranjeno konzumiranje duvanskih proizvoda u zatvorenom javnom i radnom prostoru. Ministarstvu zdravlja, kako su saopštili, nije cilj kažnjavanje i prikupljanje prihoda po osnovu kazni, već zdravlje svakog pojedinca.

foto

Ilustracija

“Cilj ovog zakonskog rješenja, koji je dobio nedvosmislenu podršku i Vlade i Parlamenta je očuvanje i zaštita zdravlja svih građana, kako onih koji konzumiraju, tako i onih koji ne konzumiraju duvanske proizvode", saopšteno je iz Ministarstva..

Iz tog Vladinog resora saopšteno je da je beskompromisno je zabranjeno pušenje u objektima ili djelovima ugostiteljskih objekata, kafića, restorana, gdje se služi hrana i piće, jer je to pitanje koje je pokrenulo najveće interesovanje građana.

“Postoji mogućnost određivanja posebnog dijela prostora koji vlasnik, odnosno korisnik odredi isključivo za tu namjenu. U tom smislu ovim Zakonom su jasno propisani uslovi izolacije, površine, pozicije i opreme tog dijela prostora”, objašnjavaju iz Ministarstva.

Dakle, ukoliko vlasnik objekta želi da opredijeli dio unutrašnjosti prostora, gdje će klijent moći samo da konzumira duvanski proizvod, a ne i da služi hranu i piće, taj dio prostora moraće da zadovolji određene uslove.

“Zakon propisuje obavezu označavanja navedene prostorije kao prostora u kojem je dozvoljeno pušenje, minimalnu površinu od 10 kvadrata, te maksimalnu površinu u odnosu na cjelokupan radni prostor – najviše 20% radnog prostora. Ta prostorija mora biti izolovana na način da nije moguć protok duvanskog dima u ostali dio prostora i ne smije da bude namijenjena za prolaz u druge prostore. Predmetna prostorija takođe, mora da bude opremljena uređajima za ventilaciju, pepeljarama, protivpožarnim uređajima, prečišćavačima vazduha i sl.”, navodi se u saopštenju

Poslove inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem zakona vrši Uprava za inspekcijske poslove i to preko zdravstvenih, sanitarnih, tržišnih i turističkih inspektora.

“Kao predlagaču zakona, Ministarstvu zdravlja, nije cilj  kažnjavanje i prikupljanje prihoda po osnovu kazni. Naš primarni i osnovni cilj je zdravlje svakog pojedinca”, kazali su iz Ministarstva i dodali da je suština odredbi novog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda - zabrana pušenja u zatvorenim prostorima i to bez kompromisa.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari