1
min read
A- A+
Pročitano

Miranović: Demokrate bez dozvole iskoristile materijal dokumentarnog filma za političke bodove

07/11/2018 - 14:51
Autor:Fos Media
632 pregleda

Autor i producent dokumentarnog filma "Podgorica Mirkova varoš 1940“ Mitar Miranović obratio se saopštenjem nakon što je Demokratska Crna Gora iskoristila njegov materijal okviru političke kampanje bez dozvole.

Mitar

Foto: YouTube/Screenshot

Njegovo reagovanje prenosimo u cjelosti uz redakcijsku opremu.

"Juče sam neprijatno iznenađen kada sam vidio segmente dokumentarnog filma „Podgorica - Mirkova varoš 1940“  u spotu u okviru političke kampanje Demokratske Crne Gore. Radi informisanja javnosti reagujem.

Projekat „Podgorica Mirkova varoš 1940“ je prva virtuelna rekonstrukcija Podgorice nakon savezničkog bombardovanja 1944. godine. Plod je mog višegodišneg rada na prikupljanju podataka vezanog za kulturnu baštinu Glavnog grada. Film sam objavio na you tube kanalu u cilju edukacije šireg građanstva. Iako je do sada bilo više neovlašćenog korišćenja segmenata filma za potrebe raznih radova, objavljivanja putem društvenih mreža bez moje dozvole kao autora filma, nisam reagovao sve dok i takva preuzimanja filma imaju edukativnu svrhu.

No od starta sam bio jasan da političkim strankama ne dozvoljavam korišćenje moga rada za potrebe raznih političkih kampanja. Evo prilike i da obrazložim koji su me razlozi naveli na takvu odluku. Na primjeru neovlašćenog korišćenja segmenata filma za potrebe političke kampanje Demokrata konstatujem sljedeće: U spotu sa najavom „Pogledajte kako je izgledala stara Podgorica" osim što je neovlašćeno skinut i emitovan dio mog filma, takođe je i diskreditovan sami projekat. Emitovanjem virtuelne rekonstrukcije Podgorice na početku spota koja je proizvoljna i netačna u nastavku se dodaju segmenti moga filma koji predstavljaju do sada najvjerodostojniju pretpostavku nekadašnjeg izgleda Podgorice. Tim činom bez moje autorske dozvole se devalvira višegodišnji istraživački rad zarad pribavljanja dovoljno jake reference koja bi donijela neki politički bod.

Takođe, navodim i još jedan razlog zašto do sada nisam dozvolio partijama iz vlasti i opozicije korišćenje mog materijala. Potpuno je jasno da i vlast i opozicija površno tretiraju kulturnu baštinu Podgorice. Jedan od primjera jesu i brojne izborne kampanje i vlasti i opozicije u kojima nije bilo konkretne strategije koja bi bila bazirana na autentičnoj građanskoj kulturi Glavnog grada i jasnim načinima kako je promovisati i valorizovati.

Stoga napomnjem da je kulturna baština Podgorice mnogo bogatija i složenija od onoga kako je tretiraju naše političke elite.

Takođe napominjem da sam nakon saznanja o nedozvoljenom korišćenju mog materijala, kontaktirao Demokratsku Crnu Goru i obavijestio ih o učinjenom prekršaju, za koji sam mislio da je posledica neznanja. Demokrate su u dogovorenom roku uklonile spot. Međutim na moje postavljeno pitanje putem mejla, da me obavijeste o vremenskoj dužinu korišćena mog materijala u cilju procjene moguće nastale štete, nisam dobio odgovor. Zato sam se odlučio na javno obavještenje a sve u cilju zaštite moga rada koji je nastao velikim naporom u vremenu kada je samostalno veoma teško obezbijediti finansijsku podršku za projekte od kulturnog značaja."

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari