1
min read
A- A+
Pročitano

MUP: Za efikasnije upravljanje granicom još 3,9 miliona eura

02/12/2019 - 12:29
Autor:Fos Media
136 pregleda

Evropska unija (EU) je, programom Sektorske budžetske podrške, odobrila dodatnih 3,9 miliona eura Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore, u cilju daljeg razvoja efikasnog sistema kontrole i upravljanja granicom.

FOto

Foto: MUP

Kako je saopšteno iz MUP-a, nakon evaluacije rezultata u implementaciji Strategije za integrisano upravljanje granicom 2014-2018. godina, usklađivanja sa evropskim sistemom zaštite granica i usvajanja Šengen standarda, EU je podržala jačanje integrisanog pristupa u upravljanju granicom u ukupnom iznosu od 19,9 miliona eura.

„U prethodnom periodu, uz podršku Vlade i EU, značajno su unaprijeđeni materijalno-tehnički kapaciteti Granične policije, kao i policijska saradnja u oblasti sprječavanja prekograničnog organizovanog kriminala“, kaže se u saopštenju.

Navodi se i da je sredstvima dobijenim od EU završena regulacija korita rijeke Sutorine, nabavljena su vozila i oprema za elektronski nadzor državne granice, instaliran najsavremeniji video nadzor na svih 28 graničnih prelaza i razvijen softver koji informatizuje proces izdavanja viza.

Iz MUP-a su poručili da je taj resor snažno posvećen daljem jačanju sigurnosti na granici, kao i borbi protiv prekograničnog kriminala i ilegalnih migracija, a sve u cilju povećanja bezbjednosti države i građana.

„Od ovog iznosa 19,9 miliona eura, u narednoj godini, ulažemo 5,1 milion eura za unapređenje granične infrastrukture i bolju tehničku opremljenost Granične policije“, kazali su iz Ministarstva.

Planirana je, kako su naveli, izgradnja i rekonstrukcija graničnih prelaza Ranče, Šćepan Polje i Vraćenovići, izgradnja objekta za detaljnu kontrolu vozila na Graničnom prelazu Kula i objekta za potrebe Granične policije u Pljevljima.

„Takođe, predviđena je i nabavka sistema za nadzor zelene granice, opreme za prvu i drugu liniju provjere na graničnim prelazima, kao i nabavka bespilotne letilice i motornih vozila, dok se na aerodromu Podgorica planira instalacija E-Gate sistema“, dodaje se u saopštenju.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari