1
min read
A- A+
Pročitano

Na današnji dan rođen je Njegoš

13/11/2017 - 13:47
Autor:Fos Media
312 pregleda

Na Njegušima na današnji dan 1813. godine  rođen jedan od najvećih Crnogoraca, pjesnik, vladika i vladar – Petar II Petrović Njegoš. 

foto

Rođen je kao Rade Tomov Petrović. Djetinjstvo proveo u Njegušima. Vladika Petar Prvi, njegov stric, uzeo ga je k sebi 1825. godine u Cetinjski manastir da ga školuje monah Misail Svetković i vladičin sekretar Јakov Cek. Tu je Rade i napisao svoje prve pjesme.

Petar Prvi je proglasio Njegoša za svog nasljednika 20. januara 1827. godine. Nakon stričeve smrti, 1831. godine, Njegoš se zamonašio veoma mlad i primio upravu nad Crnom Gorom. Međutim, to pravo mu je osporavao guvernadur Vukolaj Radonjić, koji je smatrao da on treba da bude jedini vladar Crne Gore. Radonjić je tajno održavao veze sa Austrijom.

Kada je to otkriveno, crnogorski glavari su osudili Radonjića na smrt, ali je Petar Drugi preinačio kaznu u progonstvo i ukidanje zvanja guvernadurstva u Crnoj Gori.

Godine 1833. otputovao je u Petrograd, gdje je zavladičen.

Kad je došao na vlast, odmah je počeo da uvodi red i modernizuje društvo i državu. Podizao je škole, osnivao sudove, pravio puteve, uzimao postupno svu vlast u svoje ruke i uveo porez.  

Vladika se u proljeće 1850. godine razbolio od tuberkuloze kojoj je uzalud tražio izlječenje u Italiji i od koje je i preminuo u oktobru 1851. na Cetinju.

Sahranjen je u kapeli na Lovćenu, koju su prvo porušili Austrougari, a obnovio je kralj Aleksandar Karađorđević, da bi potom na tom mjestu, umjesto kapele, bio izgrađen mauzolej.

Njegoševa najuticajnija djela su "Gorski vijenac", objavljen 1847. godine, te "Luča Mikrozma" i "Lažni car Šćepan Mali".

Na nivou Mitropolije crnogorsko-primorske, 19. maj je ustanovljen kao datum praznovanja Njegoša kao svetitelja. Na svojoj prvoj ikoni, koja je 19. maja 2013. unesena u Cetinjski manastir, Njegoš je predstavljen u arhijerejskim odeždama. U desnoj ruci drži lovćensku crkvu Svetog Petra Cetinjskog, a u lijevoj svitak sa stihovima iz "Luče mikrokozme".

Pročitajte

 

 

Tagovi

Komentari