1
min read
A- A+
Pročitano

Neobilježena goveda koja se kreću po putevima biće oduzimana

13/06/2019 - 11:34
Autor:Fos Media
328 pregleda

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove upozorila je sve vlasnike goveda da ukoliko životinje drže neobilježene ušnim markicama i puštaju ih da se kreću po javnim površinama, putevima i tuđoj imovini, biće im oduzete.

Foto

Foto: visit-ulcinj.com

Kako su istakli, u prethodnom periodu evidentirano je više slučajeva nekontrolisano puštenih životinja na niz lokacija, a najdrastični primjer negativnih posljedica ove pojave su „lutajuća goveda“ u Ulcinju.

Tu, kako navode, je u poslednjih desetak godina više lica izgubilo život zbog goveda koja se nekontrolisano kreću duž puteva i po javnim površinama.

Iz Uprave su podsjetili da vlasnik prema propisima snosi primarnu odgovornost za svoje životinje, a takođe je dužan da spriječi životinju da ugrozi život, bezbjednost ili imovinu drugog lica, odnosno život i bezbjednost druge životinje.

“Vlasnik je dužan da prema životinji postupa sa pažnjom dobrog domaćina i da životinji obezbijedi životne uslove koji odgovaraju njenoj vrsti, rasi, polu, starosti kao i fizičkim, biološkim i proizvodnim specifičnostima, osobinama u ponašanju, odnosno zdravstvenom stanju životinje, kao i da obezbijedi zdravstvenu zaštitu svojih životinja”, navode iz Uprave.

Iz Uprave su pozvali vlasnike goveda da izvrše svoje zakonom propisane obaveze i da životinjama obezbjede primjerene uslove držanja i uzgoja, da ih uklone sa tuđih imanja ili javnih površina, da izvrše obeveznu identifikaciju svih životinja i propisanu zdravstvenu zaštite u roku ne dužem od sedam dana.

“U suprotnom, Uprava će u saradnji sa nadležnim državnim i lokalnim organima preduzeti mjere propisane zakonima koje podrazumjevaju inspekcijsku kontrolu uslova i načina držanja goveda, oduzimanje i uklanjanje svih životinja zatečenih na javnim površinama i tuđim imanjima, odnosno životinja koje su zatečene bez nadzora držaoca, a posebno goveda koja nijesu identifikovana ili za koje za koje vlasnik u propisanom roku ne može da dokaže identitet životinje”, poručili su iz Uprave.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari