1
min read
A- A+
Pročitano

Njegošev sobni sat nalazi se u Riznici Cetinjskog manastira (FOTO)

21/05/2019 - 18:18
Autor:Danilo Ajković
1265 pregleda

Njegošev sobni sat, koji se nalazi na spisku trezorskih vrijednosti upućenom Narodnoj banci Jugoslavije, koji je 1975. godine potpisao tadašnji direktor Muzeja Cetinje, Stanislav Rako Vujošević, nalazi se izložen u Riznici Cetinjskog manastira na Cetinju, saopšteno je na upit FOS-a iz Narodnog muzeja Crne Gore.

Njegošev sat - Cetinjski manastir

Njegošev sat - Cetinjski manastir

Podsjetimo, Aleksandar Berkuljan, tehničar u informacionom centru Narodnog muzeja naveo je u krivičnoj prijavi koju je podnio u decembru prošle godine da je Njegošev sobni sat ukrašen brilijantima nestao iz Narodnog muzeja.

Iz Muzeja napominju da ovaj predmet nije uveden u knjige inventara Državnog muzeja, kao ni Njegoševog muzeja.

"U knjizi Jevta Milovića, „Njegoš u slici i riječi“ nalazi se fotografija sata sa legendom ispod - Njegošev sobni sat, ali bez obrazloženja gdje je snimljen ili gdje se nalazi".

"Podsjećamo da se u Njegoševom muzeju nalazi sat iz 19. vijeka, koji je Narodnom muzeju Crne Gore, poklonio antikvar Dušan Ivanović iz Pariza, koji je 1986. godine posjetio Cetinje, i kako je zapisano u ondašnjoj štampi, godinu dana kasnije poslao ovaj vrijedan poklon Narodnom muzeju Crne Gore", navodi se u odgovoru.

NJegošev sat - Cetinjski manastir
Njegošev sat - Cetinjski manastir

Kako se dodaje, činjenica je da ova dva sata nisu evidentirana u zakonom propisanim knjigama, što je predstavljalo dodatne probleme u radu Revizione komisije.

Pročitajte i ovo: Popović: Iz muzeja iznošeno lopatama i kamionima; Bogdanović: Nije isključeno da predmeti budu nađeni (FOS VIDEO)

"Narodni muzej Crne Gore će i u narednom periodu, pažljivo preispitivati sve evidentirane i prijavljene nedostatke muzejskog materijala, kako bi za sve nedostajuće predmete, bili pokrenuti postupci kod nadležnih organa", zaključeno je u Narodnom muzeju.

Pogledajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari