2
min read
A- A+
Pročitano

Novi krug izbora: Treći mandat žele i Piper i Jovovićka

11/06/2019 - 11:20
Autor:Danilo Ajković
659 pregleda

Pitanje trećeg mandata predsjednika sudova i dalje je aktuelno u crnogorskom pravosuđu, ne samo u vezi sa ponovnom kandidaturom predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.

Foto: FOS Media

Foto: FOS Media

Nakon izbora predsjednika Apelacionog, dva viša i privrednog suda, kao i pet predsjednika osnovnih sudova, na red je došao izbor i još četiri predsjednika osnovnih sudova.

Sudski savjet ubrzo će izabrati predsjednike osnovnih sudova u Nikšiću, Bijelom Polju, Danilovgradu i Pljevljima.

Za Osnovni sud u Nikšiću prijavila su se dva kandidata, dosadašnji predsjednik Vukota Vujačić i sudija tog suda Ivan Perović.

Vujačić je proveo jedan mandat na čelu nikšićkog suda.

Za Osnovni sud u Bijelom Polju prijavio se dosadašnji predsjednik Radule Piper i sudija tog suda Ivan Adamović.

Polaganje zakletve
Piper i Jovović pred Sudskim savjetom nakon polaganja zakletve

Piper je predsjednik tog suda u dva mandata, od 2009. godine,  te u slučaju ponovnog izbora to bi mu bio treći uzastopni mandat.

Za Osnovni sud u Danilovgradu prijavila se dosadašnja predsjednica Milica Jovović.

Jovovićka je jedini kandidat, a na čelu tog suda je u dva mandata, odnosno od 2009. godine. U slučaju ponovnog izbora to bi joj bio treći uzastopni mandat.

Za mjesto predsjednika Osnovnog suda u Pljevljima nema prijavljenih kandidata, a do sada je tu funkciju vršila sutkinja Radinka Gačević.

Osim izbora predsjednika sudova pred Sudskim savjetom je i izbor deset kandidata za sudije osnovnih sudova. Na taj javni oglas prijavilo se 45 kandidata.

„Sada slijedi postupak shodno zakonskim propisima i Poslovniku Sudskog savjeta, tj. za one kandidate za predsjednike koji nemaju ocjenu, sprovodi se ocjenjivanje, pa intervju, a za kandidate za sudije slijedi pisani test, i oni koji ga uspješno polože i ostvare predviđeni broj bodova, idu na intervju“, objašnjeno je iz Sudskog savjeta.

Dio javnosti osporava izbor predsjednika sudova koji su već vršili tu funkciju u dva mandata, te je grupa nevladinih organizacija, predvođena Akcijom za ljudska prava (HRA) uoči prethodnog izbora predsjednika osnovnih sudova pozvala Sudski savjet da te kandidate ne izabere, jer Zakon o sudskom savjetu i sudijama propisuje da isto lice najviše dva puta može biti predsjednik istog suda.

Pročitajte i ovo: Grupa NVO apeluje: Sudski savjet da ne dozvoli kršenje Ustava

Iz Sudskog savjeta je odgovoreno da se ta zakonska odredba ne može primjenjivati retroaktivno, odnosno da se ona primjenjuje počev od 2016. godine, kada je zakon stupio na snagu, te se njihovi prethodni mandati ne računaju.

Pročitajte i ovo: Sudski savjet: Ne računaju se prethodni mandati predsjednika sudova, zakon ne važi retroaktivno

Problematika sa računanjem mandata je aktuelna i zbog izbora predsjednika Vrhovnog suda, na koji se prijavila samo aktuelna predsjednica Vesna Medenica. U slučaju izbora to bi joj bio treći mandat, a dio stručne javnosti smatra da se mora primijeniti norma Ustava kojom je definisano da isto lice najviše dva puta može biti predsjednik istog suda.

Kao i u slučaju mandata predsjednika nižih sudova stav Sudskog savjeta je da se odredba Ustava ne može primjenjivati retroaktivno, odnosno da se prvi mandat koji je Medenica obavljala od 2007. do 2014. ne može računati u pogledu ustavnog ograničenja za ponovni izbor.

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari