1
min read
A- A+
Pročitano

Nuhodžić o ideji Rame: Prvo šengenski odnosi pa šengenske granice

14/03/2019 - 9:54
Autor:Fos Media
235 pregleda

O šengenskom modelu granica na zapadnom Balkanu moći će da se govori kada države regiona budu usvojile standarde i imale odnose kakve imaju države Šengen zone, rekao je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Foto: Gov.me

foto: Gov.me

On je, reagujući na ponovljenu izjavu premijera Albanije Edija Rame o „šengenskim granicama između Crne Gore, Albanije, Sjeverne Makedonije i Kosova“, rekao da Crna Gora i Albanija imaju odlične prijateljske i dobrosusjedske odnose i da su gotovo deceniju prije drugih država regiona otvorile zajednički granični prelaz.

"O šengenskom modelu granica u našem regionu moći će se govoriti kada države Zapadnog Balkana budu usvojile standarde i imale odnose kakve imaju države Šengen zone", kazao je Nuhodžić, prenosi agencija Mina.

On je ocijenio da Crna Gora i Albanija imaju odlične prijateljske i dobrosusjedske odnose. 

"Još prije deset godina otvorili smo zajednički putni granični prelaz Sukobin – Murićani, sa mogućnošću vršenja zajedničke kontrole. Neke druge države regiona učinile su to gotovo deceniju nakon nas", kazao je Nuhodžić.

Kako je naveo, ni mi nijesmo stali. 

"U drugoj polovini prošle godine smo, nakon zajedničke sjednice dviju vlada, potpisali Sporazum o otvaranju zajedničkog graničnog prelaza Ckla – Zogaj“, rekao je Nuhodžić, reagujući na jučerašnju izjavi premijera Albanije na zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerom Sjeverne Makedinije Zoranom Zaevim.

Kada je riječ o bržem i jednostavnijem prelasku granice, naglasio je ministar unutrašnjih poslova Crne Gore, u fokusu je prvenstveno bezbjednost države i građana.

"Svjesni smo da su sve intenzivnije prijetnje poput organizovanog kriminala, krijumčarenja, ilegalnih migracija i terorizma. Zato posebnu pažnju posvećujemo jačanju kapaciteta za sigurnije granice", rekao je Nuhodžić.

Prema njegovim riječima, i svrha šengenskog sporazuma na nivou Evropske unije je bila, ne samo ukidanje unutrašnje granične kontrole, nego i stvaranje boljih uslova za nadzor vanjskih granica i borbu protiv prekograničnog kriminala. 

"U tom smislu, Crna Gora, uz podršku Evropske komisije, uspješno realizuje mjere u pravcu dostizanja Šengen standarda. U okviru sprovođenja Šengenskog akcionog plana, predano radimo na modernizaciji infrastrukture na graničnim prelazima, boljoj tehničkoj opremljenosti i obučenosti Granične policije“, rekao je Nuhodžić.

On je naglasio da Crna Gora u kontinuitetu preduzima aktivnosti kako bi poboljšala funkcionalnost i mobilnost na graničnim prelazima jer smatra da, uz efikasne kontrole, treba svuda, gdje je to moguće, raditi na boljoj propusnosti granica i pojednostavljivanju procedura.

„Dakle, naš cilj je da granicu učinimo što prohodnijom za brži protok ljudi i robe, a što zatvorenijom za kriminalce. A kada budemo usvojili Šengen standarde i imali šengenske odnose na nivou zemalja Regiona, onda možemo govoriti o šengenskoj granici“, kazao je Nuhodžić.

Pročitate i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari