1
min read
A- A+
Pročitano

Obustaviti sve radove na Tari dok se ne utvrdi šteta

31/07/2020 - 22:18
Autor:Fos Media
48 pregleda

Iz nevladine organizacije Green Home osudili su devastaciju Tare u kojoj je izlivanjem zemlja zamutila cijeli kanjon. Apeluju na svako dalje obustavljanje radova dok se ne utvrdi odgovornost počinioca.

foto

Ilustracija

''Na rijeci Tari se sada već godinama ispuštaju u uzvodnom dijelu najrazličitiji materijali od pijeska i šljunka do zemlje koji mijenjaju njen tok, isplićavaju korito i zatrpavaju najvrjednija staništa, te onemogućava dalji opstanak vodenih organizama, među najosjetljivijim mladice kao ugrožene i zaštićene vrste'', navode u saopštenju.

Navode da rijeka Tara pripada jednom od pet ključnih lokacija za ovu migratornu vrstu koja je, kako su naveli, desetkovana već kontinuiranim uzvodnim promjenama vodotoka, uzrokovanih gradnjom autoputa, prilaznih i regionalnih puteva.

''Rigorozni plan očuvanja mladice se ne sporovodi kao ni stroge mjere zaštite životne sredine od negativnih uticaja prouzrokovanih gradnjom autoputa što su ključne preporuke UNESCO misije i poslednjeg izvještaja. Iz ovog razloga Green Home je uputila inicijativu misiji UNESCO da preispita ovaj nesretni događaj, te će pokrenuti žalbu za otvaranje slučaja, zbog kontinuiranih devastacija ove rijeke, ispred Stalnog komiteta Bernske konvencije u Savjetu Evrope'', saopštili su iz Green Home-a.

Podsjetili su da je rijeka Tara zaštićena sa šest različitih nivoa zaštite, te da pored Svjetske prirodne baštine pripada i lokaciji od značaja za evropske divljači i prirodna staništa. 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari