1
min read
A- A+
Pročitano

Očekuju veliko interesovanje za besplatne master studije na Prirodno-matematičkom fakultetu

22/05/2020 - 15:00
Autor:Fos Media
67 pregleda

Na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Crne Gore očekuju veliko interesovanje za besplatne dvogodišnje master studije, po reformisanom modelu 3+2, shodno interesovanjima i pitanjima studenata završnih godina.

Foto

Foto: UCG

Prodekan za nastavu ovog fakulteta doc. dr Miljan Bigović navodi da će, prema akreditaciji iz 2017. godine, po novom modelu studiranja, biti raspisani konkursi za šest studijskih programa.

"Među njima su Matematika (10 mjesta), Matematika i računarske nauke (10 mjesta), Računarske nauke (20 mjesta), Računarstvo i infromacione tehnologije (10 mjesta), Fizika (10 mjesta) i Biologija (20 mjesta)", naveo je prodekan Bigović. 

On dodaje da će tema naredne sjednice Vijeća Prirodno-matematičkog fakulteta biti usvajanje prijedloga broja studenata koji bi bili upisani na master studije po novom, ali i po starom sistemu studiranja.

"Studenti imaju pravo da završe svoje studije prema nastavnom planu po kome su ih i upisali (govorimo o modelu 3+1+1) i ukoliko ne odluče da se prilagode novom nastavnom planu, biće organizovana nastava po modelu po kome su upisali studije", ukazao je Bigović.

Usvojena odluka Vijeća Prirodno-matematičkog fakulteta biće poslata Senatu Univerziteta Crne Gore na dalje odlučivanje. Uz to, on napominje da su dvogodišnje master studije budžetske i da će za njih biti potrebno polagati prijemni ispit, dok su studije po sistemu 3+1+1 samofinansirajuće. 

"Na jednogodišnjim master-studijama raspisujemo konkurs za sedam studijskih programa: Matematika (10 mjesta), Matematika i računarske nauke (10 mjesta), Računarske nauke (20 mjesta), Fizika (10 mjesta), Biologija-ekologija (10 mjesta), Eksperimentalna biologija (10 mjesta) i Zaštita životne sredine (10 mjesta). Takva je situacija bila i u prethodnim studijskim godinama", kazao je Bigović.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari