1
min read
A- A+
Pročitano

Oružje će nositi civili koji prođu obuku, ali samo u slučaju rata

14/05/2019 - 16:30
Autor:Fos Media
774 pregleda

Crnogorska vojska imaće u formaciji i rezervni sastav, koji će činiti oficiri, podoficiri kao i vojnici, predviđaju Izmjene zakona o Vojsci Crne Gore. Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu podržao je navedene izmjene, a glasanje na plenumu zakazano je za četvrtak.

foto

Foto: Skupština Crne Gore

"Svečano se zaklinjam da ću čašću i životom braniti nezavisnost,teritorijalni integritet i suverenitet Crne Gore", novopredloženi je tekst zakletve kojom će crnogorski vojnici započeti vojnu službu.

Izmjene zakona o vojsci propisuju i da su lica u rezervnom sastavu vojske rezervni oficiri i podoficiri, kao i rezervni vojnici.

"Građani koji do 60 godina nijesu prošli nikakvu obuku oni su neraspoređena rezerva. Ta neraspoređena rezerva može biti pozvana samo u slučaju ratnog i vanrednog stanja ukoliko su obučeni za vršenje dužnosti u vojsci, dok raspoređena rezerva koja je obučena kroz služenje dobrovoljnog vojnog roka ili ranije ili službi u vojsci mogu biti angažovani u bilo kom trenutku", kazao je na sjednici Odbora Relja Radonjić iz Ministarstva odbrane, prenosi portal RTCG.

Članove odbora posebno je interesovalo to što se novim izmjenama zakona civilima dozvoljava nošenje uniforme i oružja.

"Civilna lica nijesu imala tu mogućnost. Treba mi objašnjenje zašto je to uvedeno predloženim izmjenama i dopunama", naveo je član Odbora za bezbjednost Boris Mugoša.

Iz Ministarstva objašnjavaju da će oružje moći da nose samo oni civili koji prođu obuku kod Ministarstva odbrane, i to samo u slučaju rata.

"Na nama je da se vrši obuka i da budu spremni za to", kazao je Slobodan Filipović iz Ministarstva odbrane.

Članica Odbora Marta Šćepanović upitala je zašto se mijenjao sistem ocjenjivanja u službi u vojsci.

"Po preporukama lica iz Vojske pokazale su se manjkavosti u načinu kako je bilo regulisano. Nije bila ocjena vrlo dobar", odgovorio je Filipović.

Novim izmjenama, osim Dana vojske koji se obilježava 7. oktobra, predviđeno je da svoj dan imaju i Mornarica, vazduhoplovstvo i kopnena vojska. Ove, ali i sve ostale Izmjene zakona o Vojsci, Odbor za bezbjednost i odbranu danas je podržao i uputiće ih plenumu na glasanje koje je zakazano za četvrtak.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari