1
min read
A- A+
Pročitano

Počelo asfaltiranje pristupne saobraćajnice prema planinskom centru Štedim

15/09/2020 - 12:11
Autor:Fos Media
452 pregleda

Asfaltiranje dijela pristupne saobraćajnice prema novom planinskom centru Štedim na vrhovima rožajskog područja Hajle, počela je juče, saopšteno je iz Uprave javnih radova.

Foto

Foto: UJR

"Predviđeno je da se asfaltnim slojem prevuče trenutno pripremljena četiri kilometra puta, počevši od lokacije budućeg ugostiteljsko-servisnog objekta i polazne stanice žičare. Preostalih 3,5 kilometara biće realizovano u drugoj fazi, nakon završetka izgradnje mosta Kaluđerski laz i betonskih potpornih zidova, za koje je postupak ugovaranja u toku. Ukupna vrijednost do sada ugovorenih radova na pristupnoj saobraćajnici iznosi blizu 3,5 miliona eura", navode iz UJR u saopštenju.

Na Štedimu su počeli i pripremni radovi za izgradnju šestosjedne isklopive žičare renomiranog italijanskog proizvođača Leitner. Vrijednost radova, koje Vlada Crne Gore finansira iz kapitalnog budžeta, iznosi devet miliona eura, a očekuje se da najveći dio posla bude završen u toku naredne godine.

Projekat izgradnje ugostiteljsko-servisnog objekta nalazi se u postupku izrade tehničke dokumentacije, a procijenjena vrijednost radova po principu "projektuj i izgradi", uključujući uređenje terena i parking, iznosi 4,5 miliona eura.

Objekat će imati površinu od oko 2.000 metara kvadratnih, u okviru kojih će sadržati restoran sa terasom, info-centar, prodajno mjesto za ski pasove, sanitarni i administrativni blok, ambulantu, prostorije za službu spasavanja, skijašnicu, garažu za ratrake i motorne sanke.

"U fazi pripreme tehničke dokumentacije je i izgradnja ski staza. Ugovorom o izradi idejnog rješenja obuhvaćeno je 8,5 kilometara, dok je Lokalnom studijom lokacije predviđeno 16 kilometara ski staza, u skladu sa standardima Svjetske skijaške federacije (FIS).

U toku su i pripremne aktivnosti za ugovaranje izgradnje nedostajuće elektro-energetske infrastrukture, procijenjene vrijednosti 3,5 miliona eura", dodaju u saopštenju.

Kompletna investicija izgradnje planinskog centra na Hajli, zahvaljujući kojoj će Crna Gora dobiti još jednu atraktivnu turističku destinaciju, procijenjena je na oko 22 miliona eura.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari