2
min read
A- A+
Pročitano

Podgorica dobila zelenu oazu: Pogledajte kako izgleda Mediteranski vrt na Gorici (FOS VIDEO)

10/10/2018 - 16:26
Autor:Violeta Rovčanin
1849 pregleda

Podgorica je dobila novu zelenu oazu. U srcu Gorice, u prisustvu brojnih ljubitelja prirode, danas je otvoren Mediteranski vrt. Oaza predstavlja učionicu na otvorenom, rasadnik mediteranskih vrsta, novi kutak u gradu u kojem će svi imati priliku da se druže, zajedno uče, osmišljavaju nove ideje.

Foto: FOS Media

Foto: FOS Media

 

„Ovaj projekat je konzervatorski zato što je unutar njega i jedan mali inkubator zaboravljenih vrsta koje su autohtone vrste Gorice hrasta trojanca i medunca, koje su nekada bile predominantne vrste ovoga našeg masiva, a izgubljene su, pronađene su, uzgajaju se. U narednim godinama brdo naše Gorice će biti ponovo obraslo svojim originalnim vrstama“, kazao je Dragutin Đeković, Menadžer Glavnog grada,

Ovo mjesto služiće i za edukativne radionice, a prve će biti održane već danas u okviru „Otvorenih dana nauke“.

„Mediteranski vrt je definitivno plod entuzijazma i saradnje i sigurni smo da će biti još ovakvih vrtova u Podgorici i Crnoj Gori, pogotovo što je Podgorica prepoznata kao zeleni grad i jedan od vodećih glavnih gradova u Evropi po zelenilu, tako da je ovo jedan doprinos toj tituli da postanemo najzeleniji grad u Evropi“, rekao je Darko Petrušić, generalni direktor Ministarstva nauke u Vladi Crne Gore.

Foto: FOS Media
Foto: FOS Media

On je podsjetio da je Crna Gora poznata po endemskim vrstama, i da se u Crnoj Gori nalazi nešto više od 220 endemskih vrsta.

„Svaka ova aktivnost pomaže našoj promociji i očuvanju ovih endemskih i posebnih vrsta. Ovo je jedan veliki dopinos i zaista smo ponosni što entuzijazam može da postigne ovako velike rezultate“, naglasio je Petrušić.

Foto: FOS Media
Foto: FOS Media

Prostor je transformisan, teren raskrčen, uklonjene su invazivne vrste. Formirane su „terase“ od kamenja i napravljene šetačke staze koje su oivičene oborenim stablima, takođe sa Gorice. Nasute su lomljenim šljunkom, postavljena je zaštitna ograda, postavljene su elektroinstalacije, klupe i informativnivne table.

„Prvi korak je bio da se ovaj prostor u što većoj mjeri oslobodi invazivnih vrsta i da se napravi mjesto onim samoniklim. Tako da, iako za parkove vezujemo uglavnom mjesta gdje se sade egzote, ovaj park će biti malo drugačiji. Iz sprata drveća smo uklonili kiseljak. Ono što je ostalo bi nazvali prijateljskim vrstama parkovske flore kao što su cedrovi, poneka košćela ili kao što je javor“, pojasnila je Danijela Stešević, profesorica na Prirodno matematičkom fakultetu.

Takođe, dio ispod mosta „zelena učionica“ je uređen, opremljen, i namijenjen održavanju prezentacija, predavanja i projekcija kraćih edukativnih filmova, za učenike i studente. Priliku da uživaju u novootvorenom Mediteranskom vrtu, pored brojnih ljubitelja prirode, imali su i učenici OŠ „Marko Miljanov“ koji su došli sa nastavnicom.

Foto: FOS Media
Foto: FOS Media

„Mislim da je ovo jako bitno za edukaciju mladih naraštaja kako bi oni bolje čuvali prirodu, bolje se posvetili biljkama, pa možda i primijenili neke zakone fizike za očuvanje biljaka“, kazala je profesorica fizike u OŠ „Marko Miljanov“, Marija Keković.

Sa njom su saglasni i učenici.

„Ova zelena učionica mnogo doprinosi zdravlju i edukaciji mladih ljudi. Baš je zanimljivo i ima mnogo vrsta biljaka i cvijeća pa može mnogo da se nauči“, kazala je jedna od učenica.

Foto: FOS Media
Foto: FOS Media

Mediteranski vrt je zajednički projekat Glavnog grada i NVO udruženja Ljubitelji Gorice i prirode, a biće otvoren za posjetioce svih uzrasta, u terminima koji će biti naknadno definisani. 

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari