1
min read
A- A+
Pročitano

Ponos Durmitora više nije najviši vrh Crne Gore, evo koji ga je nadvisio

23/09/2018 - 10:54
Autor:Fos Media
7928 pregleda

Pjesma o "visokom Durmitoru, što se diči tamo gore", ostaće u narodu, ali primat lijepoj planini i njenom vrhu Bobotov kuk, koji je sa 2.523 metra bio najviši vrh u Crnoj Gori, "prigrlila" je Zla Kolata na Prokletijama, sa 2.535 metara.

Durmitor

Foto: zapaliizgrada.rs

Dugogodišnje medijsko "nadmetanje" koje je dobilo ubrzanje na društvenim mrežama o tome koji je vrh "car planina", prekinuo je Monstat (zavod za statistiku Crne Gore).

''Zla Kolata, vrh koji se uzdiže na masivu Bjeliča na Prokletijama, najviši je planinski vrh u Crnoj Gori'' - "presudio" je nedavno Monstat, koji je prema novim mjerenjima utvrdio da je dosadašnji vrh nad vrhovima Bobotov kuk, po svojoj visini pao tek na četvrto mesto!

Poslije Zle Kolate, po visini slijede njoj susjedni vrhovi Dobra Kolata sa visinom od 2.525 metara, koliko je visoka i Maja Rosit, takođe na Prokletijama, nedaleko od Gusinja, prenosi portal PV Informer.

''To su, naime, podaci dobijeni na osnovu laserskog skeniranja'', objavila je Uprava za nekretnine Crne Gore kao zvanične.

kolata

Foto: PV Informer

Prije ovog mjerenja, zvaničan podatak prema poslednjem godišnjaku Monstata bio je da dva vrha - Bobotov kuk i Maja Rosit, imaju istu visinu od 2.522 metra.

Na sajtu Planinarskog saveza Crne Gore stajalo je da su Zla Kolata sa 2.534 i Dobra Kolata visine 2.528 metara - dva najviša vrha u Crnoj Gori.

Zagovornici teze da je Bobotov kuk najviši planinski vrh u Crnoj Gori pozivaju se na međunarodne standarde i pravila koja se koriste u planinarstvu, po kojima se najvišim vrhom smatra onaj koji se čitavom svojom površinom nalazi na teritoriji jedne zemlje, pa bi po tim kriterijumima Zla Kolata ipak bila "samo" drugi vrh u državi.

Međutim, zvanično je upisano, vrh crnogorskih Prokletija je potisnuo vrh Durmitora.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari