1
min read
A- A+
Pročitano

Potpisan sporazum o finansiranju projekata NVO

14/03/2019 - 19:57
Autor:Fos Media
63 pregleda

Gradonačelnik Podgrice Ivan Vuković i predstavnici Delegacije Evropske unije (EU) i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) potpisali su sporazum o finansiranju projekata nevladinih organizacija (NVO).

Foto

Foto: PG Biro

Kako je saopšteno iz PG biroa, Sporazum je potpisan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLoaD).

Vuković je rekao da je Crna Gora mlada demokratija koja i dalje savladava prepreke ukupnog društveno-političkog razvoja i zbog toga je važno da na tom putu postoji podrška nevladinih organizacija. 

On je podsjetio da je Glavni grad tokom protekle tri godine za projekte NVO izdvojio oko 130 hiljada EUR.

Zamjenik stalnog predstavnika UNDP-a u Crnoj Gori, Miodrag Dragišić, kazao je da će UNDP nastaviti da podržava lokalni razvoj. 

“ReLOaD projekti se uspješno realizuju širom Crne Gore i ponosni smo na njihove rezultate”, rekao je Dragišić.

On je naveo da su u toj organizaciji ponosni što inicijative na nivou lokalne zajednice postaju sve brojnije, a ono što dodatno ohrabruje je visok stepen prihvatanja nove metodologije finansiranja NVO iz opštinskih budžeta, koji se uglavnom temelji na evropskim modelima i praksama. 

Ataše menadžer sektora za saradnju Delegacije EU u Crnoj Gori, Miguel Magro Gomez kazao je da Podgorica, kao administrativni i industrijski centar Crne Gore, sa svom svojom raznovrsnošću, u svakom pogledu može mnogo da ponudi građanima.

“U okviru dijela ReLOaD projekta, Glavni grad je ostvario učešće na projektu, a samim tim ima na raspolaganju po 50 hiljada EUR EU i UNDP sredstava u prošloj i ovoj godini”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, Glavni grad kofinansira taj projekat sa po deset hiljada EUR po budžetskoj godini, uz redovna sredstva za projekte NVO, koja se gradskim budžetom opredjeljuju u tu svrhu.

Svake godine iz budžeta Glavnog grada opredjeljuje se određeni iznos sredstava za finansiranje projekata NVO, čiju raspodjelu vrši Komisija za raspodjelu sredstava za projekte nevladinih organizacija Glavnog grada. 

“U ovoj godini, pored obezbijeđenih sredstva EU i UNDP-a u iznosu od 50 hiljada EUR, budžetom Glavnog grada predviđeno je 50 hiljada EUR, od kojih je 40 hiljada EUR previđeno za realizaciju po konkurusu Grada, a deset hiljada EUR po Sporazumu sa UNDP-om”, dodaje se u saopštenju.

U sklopu ReLoaD programa ovo je prvi Konkurs NVO i odnosi se na oblasti socijalna i dječja zaštita, ostvarivanje prava lica s invaliditetom, kultura i zaštita životne sredine. 

Kako se navodi, evaluaciona Komisija je objavila Rezultate evaluiranih projekata, koji pretpostavljaju finansiranje Centra za prava djeteta, Unije mladih preduzetnika, Centra za zaštitu i proučavanje ptica, Sigurne ženske kuće, Instituta za preduzetništvo i ekonomski razvoj.

Pročitajte još:

 

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari