1
min read
A- A+
Pročitano

Pozdravljaju odluku Nuhodžića: Omogućena identifikacija svih policijskih službenika

05/12/2018 - 12:17
Autor:Fos Media
773 pregleda

Savjet za građansku kontrolu rada policije pozdravio je odluku Ministarstva unutrašnjih poslova kojom je omogućena identifikacija svih policijskih službenika, ocjenjujući da se na taj način direktno unapređuje bezbjednost građana i poštovanje ljudskih prava. 

Nuhodžić

Foto: FOS Media

"Odluka predstavlja odgovoran odnos ministra Mevludina Nuhodžića prema zaključcima i preporukama Savjeta Evrope, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i građanske kontrole policije", ocjenjuje Savjet. 

Navodi se da se preporuke međunarodnih i domaćih tijela vlastima Crne Gore u kontinuitetu podnose desetak godina.

"Naročito su aktuelizovane nakon protesta u oktobru 2015. kada je, u značajnom broju predmeta koji su uznemirili javnost, izostala identifikacija i procesuiranje odgovornih policijskih službenika koji su bahato, neprofesionalno i protivzakonito postupali prema građanima", kaže se u saopštenju.

Zato Savjet za građansku kontrolu rada policije ističe i pohvaljuje konkretni postupak Nuhodžića jer je na rješavanje ovog pitanja javnost prilično čekala. 

Podsjeća se da je Savjet ranije tražio usvajanju jasnih propisa i instrukcija kako bi svi policijski službenici, kroz kombinaciju slova i brojeva, bili označeni na vidljiv način koji će omogućiti nesmetanu i neupitnu, trenutnu ili kasniju, identifikaciju.

"Identifikacija službenika Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) i Posebne jedinice policije (PJP) predstavlja postupak koji je od izuzetne važnosti za dalji razvoj policijske organizacije i povjerenja javnosti u istu", kaže se u saopštenju.

Jasna i neupitna identifikacija svih policijskih službenika, u svim profesionalnim i operativnim situacijama, kako se ocjenjuje, direktno unaprijeđuje bezbjednost građana i poštovanje ljudskih prava.

"Time se potvrđuje vladavinu prava i funcionisanje institucija i doprinosi prevazilaženju policijske kulture koja je ograničavala demokratski nadzor i tužilačke istrage i generisala negativna raspoloženja javnosti prema policiji", kaže se u saopštenju.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari