3
min read
A- A+
Pročitano

Pres NKT: Pripremili smo set mjera za sezonu, tri zdravstvena radnika pozitivna na koronu, virus nije oslabio (VIDEO)

29/06/2020 - 17:00
Autor:Fos Media
4006 pregleda

Na novi korona virus pozitivna su tri zdravstvena radnika dok je njih 52 u izolaciji.Virus nije oslabio pa je jedini način da se zaštitimo poštovanje mjera. Takođe, pripremljen je i set mjera za sezonu a sve to je saopšteno na konferenciji za medije Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti na kojoj su govorili direktor Instituta za zarazne bolesti dr Boban Mugoša i pomoćnik direktora KCCG dr Nemanja Radojević.

Foto

Foto: Vlada Crne Gore

VIDEO:

Od posljednjeg presjeka danas u 11, analizirano je još 181 uzorak od kojih su tri bila pozitivna, saopštio je na početku konferencije direktor IJZCG Boban Mugoša.

Jedini način, kako je kazao, da se zaštitimo jeste poštovanje mjera i preporuka.

"Treba voditi računa o distanci, higijeni ruku i prostora i nositi maske. Jednostavne maske mogu da nas sačuvaju od širenja infekcije. Moramo biti odgovorni i to se očekuje od stanovnika CG i svih koji budu dolazili u CG", kazao je Mugoša.

Doktor Nemanja Radojević je saopštio da su u bolnicama u Crnoj Gori hospitalizovana 32 pacijenta. Od tog broja, 11 je u KCCG a dva su u teškom stanju.

"U Baru je sedam pacijenata i tu je bio smrtni slučaj tokom vikenda, u pitanju je mlađi pacijent. U Beranama 14 pacijenata od čega su dva životno ugrožena ali nisu na respiratoru. Zaključujemo da virus nije oslabio, stope smrtnosti identične su kao prije, što nas obavezuje na dodatni oprez i nošenje zaštitne opreme kao i sve što IJZ i NKT ponavljaju", kazao je Radojević.

Naveo je da Crna Gora raspolaže sa 186 respiratora, međutim dovoljan broj ne smije da nas opusti.

Prema njegovim riječima i tri zdravstvena radnika su pozitivna na novi COVID -19, dok je u samoizolaciji njih 52.

U Crnoj Gori je ukupno pod nadzorom 1905 ljudi.

Mugoša o testiranju - Crna Gora testira najviše u regionu

"Crna Gora testira jako puno i najviše u regionu. Veliki je broj osoba koje se testiraju. Natavićemo tako dok god možemo a sve ne zavisi od nas već i od dobavljača i tržišta. Nastavićemo epidemiološko tretiranje problema, pronalaženje kontakata i insistiranje na izolaciji. Postoje epidemiooške mjere koje treba da se sprovode i onda neće biti problema", kazao je Mugoša.

O zarazi vaspitačice koja radi u vrtiću u Tivtu

"Preduzimamo sve aktivnosti da ispitamo kontakte kod osoblja i djece. Kad budemo imali podrobnije podatke izaći ćemo sa njima", kazao je Mugoša.

Radojević o saopštenju KCCG kojim se osuđuje učešće ljekara na litije i potpisivanje spiska

"Komentar je vrlo jednostavan - struka i zdravlje na prvom mjestu a politička opredjeljenja svako da preferira u odnosu na lične osjećaje, ali svima nam mora biti prioritet zdravlje stanovništva", kazao je Radovjević.

Mugoša o uvođenju mjera

"Predlažemo mjere i naravno u potrebi smo, prateći epidemiju, da predlažemo nove mjere. Takođe, predlagaćemo mjere ako bude potrebe za određenim posebnim mjerama i prema posebnim područjima. Redovno pratimo epidemiološku situaciju, kretanje, broj kontakata i u odnosu na to ćemo preduzeti i predložiti da se preduzmu mjere. Zasad, smatram da imamo dovoljno mjera i ako ih budemo poštovali kontrolisaćemo širenje infekcije bez velikog problema. Negdje su one strože, negdje blaže ali imaju smisao i treba da dovedu do usporavanja i zaustavljanja širenja infekcije", kazao je Mugoša.

O klasterima

"Imamo dva klastera u Rožajama u vezi sa dolaskom ljudi iz Tutina, klastere u PG i Budvi zbog odlaska na derbi. Ja ne bih nikoga okrivljavao niti bacao stigmu ali moramo postaviti i pitanje odgovornosti. Mora se razmišljati, kada se ide u područja gdje postoji mogućnost inficiranja, šta će se onda desiti kada se vratimo. U Rožajama je vezan klaster za određen broj ljudi, drugi isto u Rožajama kad su prisustvovali svadbi. Zatim dolazi do lokalne transmisije. Mi svakodnevno imamo klastere iz uvoza. Očekivali smo da će se nešto ovako dešavati, borićemo se. Pokazali smo da to znamo i umijemo i vrijeme će to pokazati", kazao je Mugoša.

O ulasku u CG

"Moramo voditi računa i o unutrašnjoj epidemiološkoj situaciji. Imamo plan za cijelu turističku sezonu od ulaza u CG do smještaja i ako dođe do razvoja kojeg slučaja. Pripremili smo dobar set mjera koji će omogućiti da se kontroliše situacija tokom povećanog broja turista koji dođu u Crnu Goru", kazao je Mugoša.

Radojević - Klinička slika virusa nije blaža

"Klinička slika nije blaža i ako smo očekivali tako. Predviđanja da će toplije vrijeme uticati na blažu kliničku sliku nije se desilo. Naš cilj je da se zaštiti starija populacija jer je je tu rizik za smrtni ishod veći", kazao je Radojević.

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari